Friese bierverhalen voor liefhebbers door de canon nu online te vinden

© Omrop Fryslân, Esther Leystra
Goed nieuws voor bierliefhebbers die meer over de Nederlandse bierhistorie willen weten of publiceren. De Canon van de Nederlandse biercultuur is op vrijdag 28 april gelanceerd.
De Canon Nederlandse Biercultuur is een nieuw initiatief van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur met als doel een beknopt, maar juist beeld te geven van de geschiedenis van het Nederlandse bier.
Hierbij is informatie opgedeeld in zeven tijdvakken waarin ingegaan wordt op kenmerkende fenomenen. De canon begint in de eerste eeuw na Christus en eindigt in 2022 met het hoofdstuk 'het einde van speciaalbier'. Gerard Ypenga, ondernemer in Harlingen is blij met de lancering: "Als echte brouwers vinden we dit reuze interessant."

Zuurder en minder alcohol

Voor Ypenga is de historie van bier bekend, toch verbaasde hij zich wel over iets bij het zien van de canon. "Wat mij als allereerste opviel is dat er hele andere rassen qua grondstoffen beschikbaar waren vroeger. Het was allemaal regionaal, brouwers werkten met alleen maar regionale producten. Tegenwoordig kunnen we dit allemaal uit Nieuw-Zeeland Amerika of Tsjechië halen. We kunnen nu alle bieren brouwen die we willen brouwen. "
Canon Nederlandse biergeschiedenis
Een ander groot verschil tussen de bieren van nu en vroeger is dat de bieren vroeger zuurder waren. Ook bevatten ze minder alcohol en waren ze misschien wat bitterder. Bierbrouwers hadden ook minder meet- en regelapparatuur dan we nu hebben. Ze dronken bier trouwens ook niet uit glas, maar uit kruiken. Het was vaak bruin, zoet en voedzaam en ze dronken een paar liters per dag."

Van 13 naar meer dan 900 bierbrouwerijen in Nederland

Eén van de vele bierbrouwerijen is gevestigd in Dokkum, een stad met veel bierhistorie. Voor ondernemer Frank van Dijk is de geschiedenis van bier daarom ook niet onbekend. "We hebben in onze bierbrouwerij een museale opstelling en van Museum Dokkum hebben we een aantal attributen gekregen."
Met deze brouwerij en museum is na meer dan 140 jaar het Bonifatiusbier in Dokkum weer terug. De historische bierpaal die vlakbij de brouwerij te vinden is staat symbool voor de rijke biergeschiedenis van Dokkum.
De toename van het aantal bierbrouwerijen komt volgens Ypenga door de veranderende vraag van de consument. "Wij hebben 100 jaar geleefd in een pils landschap. Elke kroeg had Heineken of Amstel en dat waren grote jongens, er was geen ruimte voor kleine brouwers. Maar de vraag is vanuit de mensen veranderd, mensen willen meer smaak en meer regionaal en daar zijn brouwers op ingesprongen.
Daar komt ook nog bij dat de grondstoffen gemakkelijker te krijgen zijn tegenwoordig. "De hele markt ontwikkelt zich."

Friezen drinken heel wat liters weg

"Ik heb de kaart gezien op de website en Friesland heeft wel veel brouwerijen. Ik denk dat Fryslân een gemeenschap is waar veel vriendengroepen een brouwerij beginnen. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal ketels hebben, maar wel de interesse om met elkaar bier te brouwen", aldus Ypenga.