FDF blij met vervolging politieman die op trekker schoot: "De onderste steen moet bovenkomen"

© ANP
Farmers Defence Force (FDF) vindt het een goede zaak dat de politieman die vorig jaar juli bij een boerenprotest op een trekker schoot vervolgd wordt. "Ik denk dat het goed is dat de onderste steen boven moet komen en dat kan eigenlijk alleen maar in zo'n onderzoek en in zo'n strafzaak", zegt Sieta van Keimpema van FDF.
Het OM besloot naar aanleiding van een incident het strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Dat onderzoek was vooral gericht op de politieman die op de cabine van de trekker schoot waar de 16-jarige Jouke Hospes uit Akkrum in zat.
Volgens Van Keimpema is het aan een filmpje van het incident te danken dat de politieman nu wordt vervolgd. "We zagen dat de eerste reactie was, om Jouke te arresteren. Pas toen er een filmpje begon te rouleren dat door twee jongens is opgenomen, kwam er een heel ander verhaal uit", zegt ze.
Sieta van Keimpema © Omrop Fryslân, Onno Falkena
"Eerst was het van 'ze reden op mij in', maar dat zie je op dat filmpje niet gebeuren. Ik denk dat als het filmpje er niet was geweest, het lastig was geweest voor Jouke om zijn onschuld te bewijzen. Maar het filmpje is er wel, dus daar zijn we heel blij mee."

Impact op andere demonstraties

Ze denkt dat het filmpje ook een rol zal spelen bij de rechtszaak. "Want we zien de politieagent staan, en ook andere collega's eromheen. We zien de twee trekkers gewoon wegrijden en dan wordt er geschoten. Het lijkt er niet op dat de jongens ooit ook maar op die politiemannen en -vrouwen zijn ingereden."
Het incident had ook impact op latere demonstraties, vertelt Van Keimpema. Er was zorgen over de mensen die demonstraties bijwoonden. "Die mensen moeten zich veilig voelen. Wij kennen de politie ook vooral van dat zij ons begeleiden en helpen bij demonstraties. En dit was zo'n extreem geval, dan moet de onderste steen gewoon boven komen."

Afwachten

Er is nog geen zittingsdatum bekendgemaakt, maar FDF zal de zaak scherp volgen, zegt Keimpema. Er was als vereniging ook aangifte gedaan, maar na tien maanden hebben ze nog geen reactie gekregen van de politie of de overheid. "Daar wachten we ook nog altijd op een antwoord, wat daarmee gebeurt. Het is nogal een zware bevalling. Tot nu toe hebben we niets gehoord en dat vind ik niet correct."