Nyck de Vries knalt in Bakoe hard in de muur: "Ik weet niet wat er nou precies gebeurd is"

© Red Bull Content Pool
Nyck de Vries heeft zich tijdens de kwalificatie van de Grand Prix va Azerbeidzjan geen dienst bewezen. In zijn eerste vliegende ronde knalde hij hard in de muur met een code rood tot gevolg.
De dag begon zo goed voor de AlphaTauri-coureur. Hij was in de eerste vrije training vanochtend duidelijk in zijn element en sloot de sessie knap als zesde af. Helaas heeft hij dat geen vervolg kunnen geven.
In de kwalificatie schoot De Vries bij het ingaan van bocht drie hard rechtdoor. Zijn wagen was dermate beschadigd dat een vervolg van de kwalificatie er niet meer in zat. Hij kon overigens ongedeerd uitstappen.

Bekend terrein

Een opmerkelijke crash. Bakoe is bekend terrein voor de coureur uit Uitwellingerga. Sterker nog, in de Formule 2 eindigde hij driemaal als tweede en dat zie je terug in het zelfvertrouwen waarmee hij op het stratencircuit rijdt.
Dat hij zich dan ook vergaloppeert in bocht drie is dan ook eigenaardig te noemen. Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat hij bij aanvang van de kwalificatie een technisch probleem had. Op het moment dat hij de baan op wilde gaan, werd besloten hem toch weer de pitbox in te duwen omdat de auto in een alarm-modus bleef staan en er problemen waren met de achterremmen.

Geen technisch probleem

Een woordvoerder van AlphaTauri laat desgevraagd aan Omrop Fryslân weten dat de auto geen technisch probleem had op het moment dat De Vries crashte.
© Red Bull Content Pool
De AlphaTauri-coureur is geen coureur die snel brokken maakt. Dat het uitgerekend op een circuit waar hij had kunnen schitteren, verkeerd gaat, zal hem pijn doen. Ook omdat teamgenoot Yuki Tsunoda schittert en zich als achtste kwalificeert.

Eigen schuld?

In zijn reactie tegenover F1tv en Viaplay laat De Vries echter niet het achterste van zijn tong zien. "Dit is natuurlijk enorm teleurstellend. De auto gaat hier goed, dat zag je ook in de eerste vrije training: dat was veelbelovend. Helaas begon de kwalificatie met wat kleine problemen. We moeten uitzoeken of er een link is tussen die problemen en mijn crash."
De coureur houdt dus in het midden of het zijn eigen schuld is of dat een technisch probleem de oorzaak is. "Ik weet niet wat er gebeurd is. Het ging allemaal zo snel. Bocht 1 en 2 voelde alles goed. Ik wil geen voorbarige conclusies trekken voor ik met het team gesproken heb. Het enige dat ik zeggen kan, is dat dit enorm teleurstellend is."

Achteraan starten

De Vries had op het moment van zijn crash nog geen representatieve tijd staan, met als gevolg dat hij de race zondag als laatste moet starten.