SjONG junior van Omrop Fryslân Tsjil wint Europese prijs voor beste regionale programma

Programmamaker Raynaud Ritsma en een deelnemer aan SjONG junior © Omrop Fryslân
Het programma SjONG junior van Omrop Fryslân Tsjil is in de prijzen gevallen bij Prix CIRCOM, dat zijn de belangrijkste internationale prijzen voor regionale programma's. SjONG junior is de winnaar geworden in de categorie Music and Arts.
Raynaud Ritsma, samen met producent en regisseur Murk-Jaep van der Schaaf een van de programmamakers, is blij met de prijs. "Dit is fantastisch. Ik ben er heel trots op dat een jury met mensen uit heel Europa het een goed format vindt. Dat is geweldig."
SjONG junior is een tweejaarlijks Fries songfestival voor basisscholen. Met de hele klas schrijven kinderen uit groep 6, 7 en 8 onder begeleiding van muziekprofessionals een eigen schoollied. Het proces wordt gevolgd door de camera's van Omrop Fryslân Tsjil. In een uitverkochte Lawei in Drachten mogen de scholen hun lied ten gehore brengen.
SjONG junior van Omrop Fryslân Tsjill wint Europese prijs voor beste regionale programma
Het doel van het programma is dat kinderen met muziek bezig zijn, legt Ritsma uit. "Toen hebben we nagedacht over een format: hoe vet zou het zijn als we een programma kunnen bedenken waarin kinderen van begin tot eind zelf een liedje maken?"

Schrijven, dansen en promotie

Ritsma ging er samen met Murk-Jaep van der Schaaf en producer Dirk-Lennart Hogeveen mee aan de slag. Zo ontstond de huidige opzet voor SjONG junior. De kinderen schrijven de teksten, nemen het liedje op in een professionele studio en bedenken zelf een choreografie. Bovendien doen ze zelf de promotie voor het nummer.
De kinderen voelen zich verbonden met het liedje. Niet alleen omdat ze het zelf geschreven hebben, maar ook omdat ze modern zijn, ze passen bij de huidige tijd.
De kinderen nemen het liedje op in een professionele studio © Omrop Fryslân
De liedjes komen ook op Spotify te staan en de winnaar wordt geïnterviewd door Omrop Fryslân. Voor de kinderen is dat een geweldige ervaring. "Er zijn kinderen die zeggen dat de finaledag de mooiste dag van hun leven is. En de meesters en juffen zeggen dat de weken van dit project meer waard zijn dan een heel jaar muziekles", zegt Ritsma trots.
Als muzikant, Ritsma is zanger, bekend van de band Vangrail, gaat het programma hem aan het hart. "Het is heel mooi dat je de know-how die je hebt opgebouwd, kunt doorgeven. We kunnen de kinderen echt iets leren."
Raynaud Ritsma voor de klas © Omrop Fryslân
Dat het programma nu internationaal wordt gewaardeerd, doet Ritsma heel goed. "Wij zetten ons hier met hart en ziel voor in. Ik ben heel trots dat het zich uitbetaalt."
De volgende editie van SjONG junior staat voor 2024 op het programma.