Topdarters komen na meer dan 15 jaar weer naar Fryslân

Danny Noppert © PDC
Friese dartliefhebbers krijgen komend weekend een unieke kans: de internationale topdarters zijn dan in Leeuwarden te vinden. Dat de wereldtop van het darten voor het laatst naar Fryslân kwam, is al meer dan vijftien jaar geleden.
Het zijn grootheden in het darten: mannen als Michael Smith, Peter Wright en Michael van Gerwen. Miljoenen fans van over de hele wereld volgen hun verrichtingen. Dit weekend staan zij en nog een hoop andere topdarters in het WTC Expo in Leeuwarden.
Van vrijdag tot en met zondag wordt daar het Dutch Darts Championship gehouden. In totaal strijden 48 darters om een plek in de finale op zondagavond, met voor de winnaar een hoofdprijs van zo'n 35.000 euro. Het toernooi in Leeuwarden wordt live uitgezonden op streamingsdienst Viaplay.
It WTC Expo yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Aan het toernooi doen de beste darters van profbond PDC mee, aangevuld door diverse 'qualifiers'. Zo krijgen ook amateurdarters uit Fryslân de kans om komend weekend op het podium tegen de 'grote mannen' te staan.
Donderdag wordt voor hen een kwalificatietoernooi georganiseerd. De beste twee spelers van dat toernooi plaatsen zich voor het Dutch Darts Championship.

Thialf en corona

Het is voor het eerst sinds 2007 dat de internationale darters van de PDC weer naar Fryslân komen. Toen werd in ijsstadion Thialf in Heerenveen nog een vloertoernooi gehouden, dat uiteindelijk gewonnen werd door oud-darter Roland Scholten.
Het was de bedoeling dat het Dutch Darts Championship in 2020 al in Leeuwarden werd gehouden. Toen werd het toernooi enkele maanden daarvoor echter afgeblazen vanwege de coronamaatregelen.
Het Dutch Darts Championship in Leeuwarden maakt onderdeel uit van het Europese circuit van dartbond PDC: de European Tour. Het evenement in Leeuwarden is het zesde toernooi van het jaar. De dartbond heeft het Europese circuit destijds opgezet om het darten daar beter op de kaart te zetten. De meeste grote televisietoernooien, zoals het WK en de World Matchplay, worden nog altijd in het Verenigd Koninkrijk gehouden.
De grote publieksfavoriet is komend weekend natuurlijk Danny Noppert uit Joure. De Fries, die inmiddels de nummer acht van de wereld is, is een van de geplaatste spelers en komt zaterdag voor het eerst in actie.

Finale

Noppert deed het vorig jaar goed op het Dutch Darts Championship, toen het toernooi nog in Zwolle werd gehouden. Toen haalde hij de finale, waarin regerend wereldkampioen Michael Smith uiteindelijk net met 8-7 te sterk was.