Marijke vertoeft op 'Caribisch Griekenland': "Misschien blijven we hier permanent"

Marijke van der Hoek en haar man Peter © Marijke van der Hoek
Marijke van der Hoek (59) is verknocht aan Griekenland. Eerder woonde ze acht jaar in Athene, en tegenwoordig vertoeft ze de helft van het jaar op het eiland Lefkas. Hier runt ze met man Peter een reisorganisatie.
Het Caribisch eiland van Griekenland. Zo noemen ze Lefkas ook wel, zegt bewoner Marijke van der Hoek enthousiast. "Mensen die hier zijn geweest vroegen zich af waarom iedereen helemaal naar Bonaire of Curaçao gaat, als je met 2,5 uur vliegen hier kunt zijn."

Bekend met Lefkas

De Drachtster verkaste in 2017 (wederom) naar Griekenland, nadat ze een oproep voor 'touroperator op Griekenland voor zeven maanden' zag staan. Tot 1991 verbleef ze al acht jaar in Athene en dat was haar goed bevallen.
© Marijke van der Hoek
Ze besloot te gaan werken op Lefkas, het eiland dat ze al kende. "Een vriendin van mij uit Drachten woont hier inmiddels 34 jaar. Ik heb haar regelmatig bezocht en kende het eiland daarom al."

Drie gezichten

Lefkas heeft volgens Van der Hoek drie gezichten. "De oostkant is erg rustig, met het water. Het middengebied is in de bergen, met leuke dorpjes, en de westkust aan de open zee. Daar is meer branding en vind je mooie stranden."
We bezochten eigenaren van accommodaties en probeerden gasten te werven.
Marijke van der Hoek
Na zeven maanden te werken als hostess voor een touroperator, trok ze de stoute schoenen aan: met haar man Peter startte ze zelf een touroperatorbedrijf. "We bezochten eigenaren van accommodaties en probeerden gasten te werven", zegt ze. "Eind 2018 begonnen we. In 2020 kreeg je natuurlijk corona. Dat was moeilijk, maar daar word je ook sterker van."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese Vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft hen en wat voor avonturen beleven ze?
Marijke en Peter genieten van het leven op Lefkas. Ze wonen in een appartement en hebben een privéstrandje. "We kunnen zo de zee induiken. Ook is er een grote moestuin", vertelt Van der Hoek. "Dus daar halen we vaak ons fruit vandaan."

Skûtsjesilen en de PC

"Ik geniet van het vrije leven hier. Mensen zijn heel spontaan. Ze weten 's ochtends niet wat er 's avonds op het programma staat." Nadeel is de temperatuur, die soms flink oploopt. "38 graden is mij echt te heet. Dan zit ik binnen met de airco aan."
© Marijke van der Hoek
Als ze daar het skûtsjesilen of de PC opzet, denkt ze wel eens met weemoed terug aan Fryslân. Al woont ze de helft van het jaar nog in Beetsterzwaag. "Van november tot april. Inderdaad, de omgekeerde periode van wat mensen vaak doen."

Emigreren

Maar Griekenland blijft haar aan de jas trekken. "Er zijn tegenwoordig goede regelingen om hier naartoe te kunnen emigreren. Dat komt omdat veel hoogopgeleiden het land verlaten vanwege de crisis. Dus misschien blijven we hier wel permanent."