Een koloniaal schilderij komt tot leven in een stuk over het slavernijverleden

© Afrida Adema
'Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei.' Zo heet de voorstelling over het slavernijverleden die in juni in Fryslân wordt gespeeld. Theatergezelschap Pier21 hoopt met het stuk meer begrip te krijgen voor een onderwerp dat nog steeds onderbelicht is.
De hoofdrolspelers zijn Yuli Minguel en Hiske Oosterwijk. Ze spelen twee beveiligers van een oud schilderij waar een zwarte bediende op staat afgebeeld. Het koloniale schilderij zorgt voor spanning tussen beide vrouwen. Het doek komt tot leven en gaat bij de geschiedenis van Curaçao, Suriname, Afrika en Fryslân langs aan de hand van dans en muziek.
Voor Yuli is het een droom die uitkomt om in een voorstelling met dit onderwerp te spelen. "Op school was er niet veel aandacht voor het slavernijverleden. Als zwart, in Nederland geboren meisje werd ik geconfronteerd dat ik blijkbaar anders was. Ik denk dat dit verhaal alles in perspectief kan zetten."
Een koloniaal schilderij komt tot leven in een stuk over het slavernijverleden
Het is 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de voormalige kolonies afschafte. De voorstelling heeft landelijke allure met betrokkenen die nationaal en internationaal veel met dit onderwerp doen. Schrijver is Guus Pengel en de voorstelling wordt geregisseerd door Kees Scholten van Het Volksoperahuis.
Een reportage over de voorstelling
Pengel heeft zich laten inspireren door de Friese situatie. Zo bestaat het schilderij in het stuk echt. Het koloniale schilderij hangt in hotel Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. "Het is een ingewikkelde en pijnlijke geschiedenis. Als we dit verhaal vertellen is er een kans dat we elkaar in het heden gaan begrijpen."
Untold uit Amsterdam staat Pier21 bij. Ze houden zich door dans, muziek en theater bezig met de emancipatie van identiteit en cultuur.
© Ptahankhre Photography
Volgens Otmar Watson van Untold is het slavernijverleden en hoe dit doorwerkt nog altijd onderbelicht. "Onze geschiedenis van de Afrikaanse Surinamers en Curaçaoërs is heel mooi, heel breed en heeft ook pijnlijke delen. We leven in een multi-etnische samenleving waarin alle verhalen gehoord en gezien moeten worden."
'Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei' is van 6 juni tot en met 9 juli te zien.