Scheidsrechter nog in shock na geweld bij VV Buitenpost: "Niet makkelijk"

Robert de Wit (rechts) © Orange Pictures
Scheidsrechter Robert de Wit maakt veel mee op het voetbalveld. "Maar deze extreme manier van geweld heb ik nog niet eerder gezien." Hij doelt op de vechtpartijen na de wedstrijd van zaterdag tussen VV Buitenpost en DHSC.
De Groninger is inmiddels zo'n 15 jaar KNVB-scheidsrechter. Een paar dagen na het geweld is hij al wat bijgekomen, maar zijn hoofd draait nog steeds door. "Ik moet heel eerlijk zijn, ik moet het nog wel een plek geven. En ik denk dat het goed is om daar ook even de tijd voor te nemen, voordat je daar een uitspraak over doet "
Als je zulke dingen ziet gebeuren, dat is niet makkelijk, laat ik het zo zeggen.
Robert de Wit
Het conflict heeft een diepe indruk achtergelaten. "Ik ben een heel groot liefhebber van het spelletje, maar dit geeft wel even een tik." Een speler die bewusteloos raakte en de flinke vechtpartij, hij ziet het nog zo voor zich. "Als je zulke dingen ziet gebeuren, dat is niet makkelijk, laat ik het zo zeggen."
"Ik sta elk weekend op het voetbalveld en zoals ik het afgelopen weekend heb meegemaakt, heb ik het nog niet eerder gezien. Laten we hopen dat het dan vooral een incident is", verzucht De Wit.

Vol adrenaline

Er ontstond discussie nadat de ploeg uit Utrecht verhaal wilde halen. Toen de vlam in de pan sloeg, stond De Wit op een afstand. In de chaos probeerde hij te observeren. "Je zit dan vol adrenaline en bent eigenlijk niet met jezelf bezig. Je houdt dan ook de veiligheid van de spelers op het veld in de gaten."
Een speler uit Buitenpost raakte gewond: hij liep een hersenschudding, een gebroken neus en beschadigde tanden op. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan bij de politie.
Toen de ruzie weer wat tot bedaren kwam, richtte hij zich op de gewonde speler, die op de grond lag. Daarna kwamen politie en ambulance naar sportpark De Swadde. "Als je daarna de kleedkamer binnenkomt, dan komt pas echt binnen wat er is gebeurd."
De KNVB is intussen druk bezig met een onderzoek, laat De Wit weten. Verder is de politie bezig met een strafrechtelijk onderzoek, waarbij ook de hulp van getuigen wordt gevraagd.