Jan Sierksma krijgt complimenten van Paolo Maldini: "Voor mij is dat een legende"

Jan Sierksma mei de beker fan de UEFA Youth League © ANP
"Heb je even? Dat is niet in een paar minuten te beschrijven." Voetbaltrainer Jan Sierksma uit Birdaard wordt momenteel geleefd, nadat hij maandag met AZ onder de 19 jaar de Champions League voor jeugdteams won.
Nooit eerder won een Nederlandse ploeg de UEFA Youth League, zoals het toernooi heet. Sierksma en AZ versloegen in de finale het Kroatische Hajduk Split met 5-0. Dinsdag werden de Alkmaarders wakker na een wat korter nachtje dan normaal.
"We hadden direct feest op het veld en kregen de beker uitgereikt, waarna het feest zich verplaatste naar de kleedkamer", vertelt Sierksma wanneer hij terugkijkt op de maandagavond. "Daarna hadden we in het hoofdkantoor van de UEFA een diner met een klein moment vanuit de organisatie."

"Mooie trofee"

Het feestje is daarna voortgezet in het hotel. Dinsdagmiddag vliegen de spelers en coaches terug naar Nederland. Tijd om bij te komen is er dan nog niet, want 's avonds schuift Sierksma met een aantal van zijn spelers aan bij een talkshow op de nationale televisie.
Het besef dat AZ en de 38-jarige Friese coach historie hebben geschreven, komt langzamerhand. "Het begint een beetje in te dalen, maar het komt heel onrealistisch over. Er staat een mooie trofee op mijn bureautje op mijn hotelkamer. Het is echt een fantastische prestatie."
Jan Sierksma tijdens de finale tegen Hajduk Split © ANP
De finale voltrok zich maandag volgens een ideaal scenario voor AZ. Het verdedigend spelende Hajduk Split moest in de tweede helft wel aanvallender spelen, omdat AZ vlak voor rust op een 1-0 voorsprong was gekomen door een strafschop.
De ploeg van Sierksma wist wel raad met de ruimtes die de Kroaten boden. "Ons positiespel is van een heel hoog niveau", vindt Sierksma, die trots is op zijn ploeg. "Vooral op het teamgedrag dat we hebben laten zien. Het zijn jongens die individuele carrières nastreven, maar we hebben uitgestraald dat we het samen doen."
Hij zei dat hij genoten had van ons spel en terecht de finalist waren.
Jan Sierksma over de complimenten van Paolo Maldini
Toen na de rust vrij gauw de 2-0 viel, wist de Birdaarder dat de buit binnen was. Uiteindelijk liep AZ uit naar 5-0. "Dat zijn klinkende cijfers en dat is kenmerkend voor deze groep. Ze zijn heel hongerig, dat zag je bij de goals. Snel vieren, de bal pakken en nog een grotere uitslag neerzetten."
Tijdens de finale zaten voetbaliconen als Fabio Capello, Luis Figo en Oranje-bondscoach Ronald Koeman op de tribune. Maar een compliment dat Sierksma eerder kreeg, deed hem het meest. Voormalig voetballer van AC Milan en het Italiaanse nationale elftal, Paolo Maldini, kwam vrijdag naar Sierksma toe.
Maldini won vijf keer de Champions League met AC Milan en is er nu technisch directeur. "Hij zei dat hij genoten had van ons spel en terecht de finalist waren. Voor mij is dat een legende. Het is bijzonder en dan sta je toch wel even te genieten met elkaar. Als ze op die manier over ons spel praten, zijn we alleen maar trots."

Treffen in Zuid-Amerika

Door de winst van de Youth League mag AZ in augustus een wedstrijd spelen tegen de winnaar van dat toernooi in Zuid-Amerika. "Dat is ook wel een fantastisch vooruitzicht", vindt Sierksma. Er is alleen één 'probleem': de kans is groot dat hij op dat moment coach van Jong AZ is en in de eerste divisie is het seizoen dan al begonnen.
Maar, dat wordt wel opgelost heeft AZ hem al laten weten. "Gister is mij toegezegd dat ik die mag coachen. Dat zijn heel bijzondere momenten", besluit Sierksma.