Boerenorganisaties begrijpen veteranen die vlaggen weer recht willen hebben, maar FDF laat ze hangen

Thomas Bruining van het veteranen comité Drachten © Omrop Fryslân
Met het oog op 4 en 5 mei zouden de omgekeerde vlaggen die nog steeds her en der hangen, weggehaald moeten worden. Dat uit respect voor veteranen en nabestaanden van mensen die in de oorlog zijn omgekomen.
Die oproep deed onder andere commissaris van de Koning Arno Brok, maar ook bijvoorbeeld burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland op de veteranen dag in Drachten. In het hele land vragen bestuurders om het rood-wit-blauw. Het is volgens hen een uiting van respect voor de mensen die willen stilstaan bij 4 mei en bevrijdingsdag.
Oproep om omgekeerde vlaggen weer goed te hangen op 4 en 5 mei
Thomas Bruining is veteraan. Hij is naar Bosnië uitgestuurd geweest. Bruining is betrokken bij het veteranen comité Drachten en ziet graag het respect voor de Nederlandse vlag terugkomen: "Als stukje respect voor de mannen en vrouwen die gestorven zijn voor onze vrijheid. Ze zijn teruggekomen onder deze vlag. Het gaat om eer en respect. Het gaat om vrijheid en democratie. Het is ons land."

Geen 'ver-van-ons-bed-show'

Voor veteranen, nabestaanden van militairen die zijn omgekomen, maar ook bij familie vandaag de dag komen de omgekeerde vlaggen hard binnen: "Het doet pijn. Er zijn nog steeds mensen die voor onze vrijheid strijden. Dat lijkt af en toe wel een ver-van-ons-bed-show, want we hebben het hier zo goed. Maar indirect is het ook voor onze vrijheid.
Dodenherdenking in de Leeuwarder Prinsentuin, 2021 © Omrop Fryslân, Willem de Vries
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, boerenactiegroep Agractie en belangenorganisatie LTO begrijpen de veteranen en roepen op de vlaggen weer goed te hangen.
"We leven in vrijheid, dat herdenken we de komende weken weer en in dat licht hebben we er zeker begrip voor om ze weer om te keren, zodat ze goed hangen", zegt Jan Teade Kooistra, regiobestuurder van LTO Noord.
Volgens Kooistra heeft de omgekeerde vlag zijn werk al gedaan. "Als ze langer blijven hangen, kan je je ook afvragen wat het effect nog is. Maar het is voor de aandacht en dat begrijp is ook heel goed. Wij zorgen er al LTO ook wel voor dat het aandacht houdt, we strijden voor de toekomst van de boeren. Boeren kunnen gerust zijn, er wordt verschrikkelijk veel voor hun belangen opgekomen."
Boer Jan Teade Kooistra, regiobestuurder van LTO Noord © Omrop Fryslân
Kooistra zegt dat het weghalen van vlaggen er niet voor zorgt dat de belangen van boeren worden vergeten: "We doen ons best voor de boeren, dus ik zou ze niet weggooien, ze kunnen de actie altijd weer oproepen wanneer we denken: het vraag om meer aandacht."
"De verkiezingen hebben voor de boeren heel goed uitgepakt. Het effect daarvan moet nog komen. Daar heb ik vertrouwen in. Maar het is natuurlijk de verantwoordelijkheid voor de boeren zelf."
Een omgekeerde Nederlandse vlag © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Bij Farmers Defence Force kijken ze met gemengde gevoelens naar de oproep van politie en veteranen. "Het is nooit de bedoeling geweest om bepaalde mensen de beledigen met een omgekeerde vlag", zegt Sieta van Keimpema. "Maar het is een noodsignaal. Vroeger hing de vlag ook omgekeerd op bijvoorbeeld schepen in nood."
Sieta van Keimpema © ANP
Volgens Van Keimpema is het geen doen om alle vlaggen weer goed te hangen. "Ik merk ook bij veteranen met wie ik praat dat ze het begrijpen. We gaan voor hetzelfde. Wij doen een vreedzaam protest met het noodsignaal. Net als zij uitgestuurd zijn om te helpen. Om te strijden voor de rechten van mensen."

'Beter naar de geschiedenis kijken'

Die vergelijking gaat er bij veteraan Bruining niet in: "Hun vrijheidsstrijd is heel anders dan onze vrijheidsstrijd. Wij staan voor de vlag. Die mensen moet beter naar hun geschiedenis kijken. Het is geen protestvlag. Het is een Nederlandse vlag. Een landsvlag. Daar moet hij ook voor worden gebruikt."
"Ik begrijp de boeren, maar het kan ook op een andere manier. Hoe lang die vlaggen nu al zo hangen heeft geen effect meer. En zeker op 4 en 5 mei moeten ze gewoon normaal. Dat is een stukje respect voor de jongens die het hoogste offer hebben gegeven."