Aangifte en politieonderzoek na vechtpartij bij VV Buitenpost

Buitenpost-verdediger Edwin Schaafsma en oud-international Wesley Sneijder © Orange Pictures
Twee dagen na de vechtpartij op sportpark De Swadde in Buitenpost is er nog een hoop onduidelijk over wat er precies is gebeurd. Feit is dat één speler van Buitenpost aangifte heeft gedaan en dat de politie de zaak onderzoekt.
De onenigheid ontstond na de wedstrijd tussen VV Buitenpost en DHSC uit Utrecht, toen die laatste ploeg verhaal wilde halen bij de scheidsrechter. Op sociale media is in filmpjes te zien dat een aantal mannen van beide voetbalclubs met elkaar in discussie gaan, en dat hierbij ook klappen vallen.
Volgens DHSC-voorzitter Harry Lulofs werd assistent-trainer Jeffrey Sneijder - de broer van oud-Oranje-speler Wesley Sneijder - hierbij door een supporter van Buitenpost naar de grond getrokken. "Hij had een hoofdwond en noppen in zijn been staan, daar heb ik foto's van", zegt de voorzitter daarover.
Spelers van DHSC in discussie met scheidsrechter Robert de Wit © Orange Pictures
Aan de kant van Buitenpost raakte Wim de Vries gewond. Door een klap op zijn hoofd heeft hij een hersenschudding, een gebroken neus en beschadigde tanden opgelopen.
Voorzitter Paul Olijve is er maandagmiddag nog steeds van ontdaan. "Een speler van ons lag gestrekt", zegt hij. "En verderop lag nog iemand en die zat onder het bloed. Ja, dat is horror!"
Wat gebeurde er op het voetbalveld van Buitenpost zaterdag?
De beide clubs vertellen een compleet ander verhaal over wat er precies is gebeurd in Buitenpost. Volgens de Utrechtenaren zouden de spelers en het publiek van Buitenpost zijn begonnen, en zouden zij alleen maar uit zelfverdediging hebben gehandeld.
Buitenpost laat weten dat er helemaal geen publiek op het veld was, en dat de spelers de scheidsrechter wilden helpen toen die te maken kreeg met boze gasten.

Politieonderzoek

In ieder geval heeft één speler van VV Buitenpost aangifte gedaan. De politie is ondertussen ook al begonnen met het onderzoek en heeft op sociale media een oproep gedaan aan met die filmpjes of foto's hebben van het voorval, om die vooral door te sturen. Ook mag er anoniem contact worden opgenomen, via Meld Misdaad Anoniem.
Commotie na de wedstrijd © Orange Pictures
"We nemen deze zaak heel serieus, want het gaat om een zware mishandeling", vertelde woordvoerder Cick Geers van de politie.
De KNVB wil op dit moment inhoudelijk nog niets zeggen over het voorval. "De aanklager gaat ernaar kijken, en daarna eventueel de tuchtcommissie. Pas daarna komen wij met een reactie", zegt een woordvoerder van de voetbalbond