Jan Sierksma wil geschiedenis schrijven en als eerste Fries Champions league voor jeugd winnen

Jan Sierksma © ANP
Het is erop of eronder voor Jan Sierksma uit Burdaard. Hij is coach van AZ onder de 19 jaar en zijn ploeg speelt maandagavond de finale van de UEFA Youth League.
Het is voor het eerst dat een Nederlandse ploeg in de finale staat van dat toernooi. Er is dus ook niet eerder een club uit ons land geweest die de Youth League won. Het toernooi is de Champions League voor jeugdteams.
Normaal is Sierksma trainer van de onder 18 jaar bij AZ. Maar in de Youth League bestaat die categorie niet. "Dus wij spelen in de Youth League met een mix van ons onder 18- en Jong AZ-spelers", vertelt de 38-jarige voetbaltrainer.
Als je je op deze manier kunt verhouden met dit soort topclubs, dat is echt uniek.
Jan Sierksma over de successen van AZ onder de 19 jaar
Het team van Sierksma haalde de finale door vrijdag na strafschoppen te winnen van Sporting Portugal. Daarvoor hadden de Alkmaarders al wereldwijde topclubs uitgeschakeld als FC Barcelona en Real Madrid. "Die ploegen kopen heel veel spelers en die budgetten zijn veel hoger", weet Sierksma.
Daarin zit een verschil met hoe AZ het doet, vertelt de Burdaarder. "Wij doen het vooral met talent uit de regio Noord-Holland en haken incidenteel een speler toe van wat verder weg. Als je je op deze manier kunt verhouden met dit soort topclubs, dat is echt uniek."

Geen verrassing

Er is veel aandacht voor het succes van de AZ-jeugd. Media uit binnen- en buitenland willen van alles weten van Sierksma en zijn spelers. Voor zichzelf komen de goede prestaties niet eens zo zeer als een verrassing. Vorig seizoen haalde AZ in de Youth League al de achtste finale, waarin Juventus te sterk was.
"Er is veel vertrouwen in deze groep", vertelt Sierksma, die aan het begin van het seizoen met zijn spelers heeft gezeten om een doelstelling voor dit jaar te bepalen. "Dat was om bij de laatste vier te komen. Nu staan we in de finale en dat is natuurlijk helemaal geweldig."
Spelers en trainers van AZ vieren feest na het halen van de finale © ANP
Maandagavond om zes uur hoopt AZ geschiedenis te schrijven door het Kroatische Hajduk Split te verslaan. Het wordt een botsing qua voetbalopvattingen, want de tegenstander laat zich het best omschrijven als een counterploeg. "Op die manier hebben ze Manchester City, Borussia Dortmund en AC Milan uitgeschakeld. We zijn zeker op onze hoede", zegt Sierksma.
Sinds vrijdagavond duidelijk werd dat Hajduk Split de tegenstander is in de finale, is de technische staf van AZ druk bezig met het in beeld brengen van de Kroaten.
Daarbij viel Sierksma nog wat anders op. "Ze hebben een heel fanatieke harde kern en komen met 15 - tot 20.000 fans. Dat wordt een intimiderende sfeer."

Trainer in het betaalde voetbal

Jan Sierksma werkte in de jeugdopleiding van SC Cambuur en zou coach worden van de beloften in 2020. Tot AZ kwam, waarna hij de Afsluitdijk overstak en in Alkmaar aan de slag ging. Daar begon hij bij de onder 17 jaar. Nu doet hij de onder 18 jaar en is hij assistent-trainer van Maarten Martens bij Jong AZ. Dat speelt in de eerste divisie.
Martens stopt na dit seizoen en Sierksma moet hem opvolgen. "Ik heb nog niet getekend, maar het ligt wel in de lijn van de verwachtingen dat ik die stap zal maken", zegt de 38-jarige coach. Hij wordt dan dus officieel coach in het betaalde voetbal. Op dit moment doet Sierksma de cursus om coach te worden in het betaalde voetbal.
Als hij het diploma haalt, staat niets een stap naar Jong AZ meer in de weg. "Het is een kwestie van tijd. Ik vind het een logische en ideale stap om volgend jaar mijn eerste stappen te zetten in het betaalde voetbal als hoofdtrainer. Het zal de komende weken wel duidelijk worden."
Jan Sierksma tijdens de halve finale tegen Sporting Portugal © ANP
Eerst is het tijd voor de finale van de Youth League en het afmaken van het seizoen bij zijn huidige team. Stil staan bij de prestaties, doet Sierksma kwalijk. "Ik ben vrij nuchter, maar ik denk soms wel eens even: dit is wel bijzonder allemaal. Je komt er bijna niet aan toe om er op dit moment van te genieten, omdat je zo hard aan het werk bent."
Maar tussen het werken door verschijnt er soms een grote glimlach op het gezicht van Sierksma. "Je hebt van die tussenmomentjes als je in het stadion staat en als je die jongens ziet feestvieren. Dat is wel genieten."