Ophef op Twitter na uitzending It Polytburo: storm aan reacties

Edou Hamstra © Omrop Fryslân
De uitspraken van fractievoorzitter Edou Hamstra van PvdA Fryslân in It Polytburo hebben op sociale media voor een verhit debat gezorgd. Dat kwam op gang na een bericht van Tweede Kamerlid Tjeer de Groot (D66) op Twitter in reactie op die uitzending.
Hamstra zei in het politieke programma van Omrop Fryslân dat 2030 als harde deadline om de stikstofuitstoot met de helft terug te brengen voor de Friese afdeling niet als heilig wordt gezien. Ook het drukmiddel van het onteigenen van boeren kan van tafel, zei ze. Beide onderwerpen zijn voor de BBB een breekpunt in de coalitie-onderhandelingen.
De Groot uit Woudsend was verbaasd over die uitspraak van Hamstra, zo zette hij op Twitter: "Als je baantje belangrijker is dan je idealen, zal de natuur daarvoor boeten. Laat de PvdA zich herkennen aan haar gebrek aan een Groene Ruggengraat?". Die tweet is inmiddels meer dan 850.000 keer bekeken en zorgt voor een storm aan reacties.
Oud-minister en de voormalig partijleider van de PvdA Lodewijk Asscher nam het voor Hamstra op. Hij reageerde op De Groot met: "Sympathieke gozer dit. Zo enthousiasmeer je mensen voor positieve politiek!"
Chris Stoffer, die voor de SGP in de Kamer zit en in Fryslân de verkenning voor een nieuw college uitvoerde, denkt dat het de Friese PvdA-afdeling niet om de 'baantjes' te doen is. "De PvdA in Friesland heb ik leren kennen als een verstandige club mensen. Zij kijken naar de gemeenschap, de mensen, in plaats van naar getallen en deadlines. Echte sociaaldemocraten! En het gaat ze zeker niet om 'baantjes'", schreef hij.
Politiek verslaggever Eric Ennema denkt dat Hamstra de uitspraak heeft gedaan om te kijken hoe het valt. "Ik denk niet dat de PvdA daar ontevreden over hoeft te zijn, als je kijkt naar de reacties op social media."
Ennema vraagt zich af hoe lang de D66-top de harde lijn van De Groot nog accepteert. "Hij wordt ook wel een splijtzwam genoemd. Je kunt je afvragen in hoeverre dat verstandig is. Hij kiest voor een harde, standvastige lijn. Aan de andere kant: als ze 2030 loslaten, wat blijft er dan nog van de partij over?"

Coalitieonderhandelingen

De PvdA is op dit moment in onderhandeling met de BBB, CDA en ChristenUnie over de vorming van een nieuwe coalitie voor het provinciale bestuur. Er zijn nu drie gesprekken geweest tussen de vier partijen om tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen te komen.
De uitspraken van Hamstra in It Polytburo zijn opmerkelijk, omdat de Friese afdeling daarmee ingaat tegen de landelijke lijn van de partij. Eerder liet de PvdA zijn trouwe partner GroenLinks al los.
Meedoen aan het college is voor de PvdA nu belangrijker dan vasthouden aan GroenLinks, vindt Hamstra. "Het is natuurlijk wel zo, op het moment dat je meedoet, dan heb je het meeste in te brengen. Dan kun je ook het meeste antwoord teruggeven."