Volleybalcoach Harry van den Brink: "Sneek wordt landskampioen"

Harry van den Brink © Orange Pictures
Harry van den Brink was eigenlijk al met volleybalpensioen, maar alles veranderde toen hij in juni een telefoontje kreeg uit Fryslân. Inmiddels staat hij met de volleybalvrouwen van Friso Sneek in de finale om het landskampioenschap.
"Bij alle ploegen die me belden was ik heel resoluut: Nee! Ik ga stoppen, punt", vertelt Van den Brink. "Maar toen Sneek belde, merkte ik bij mezelf dat ik verrast was. Ik heb er een weekend over nagedacht, daarna zijn we in gesprek gegaan. En binnen een week waren we eruit."
Na vijf seizoen als trainer bij de mannen van EVV uit Elburg, dat uitkomt in de Topdivisie, was Van den Brink toe aan een sabbatical. Maar alles veranderde toen hij een telefoontje uit Sneek kreeg.
Volleybalcoach Harry van den Brink is de architect achter het succes van Friso Sneek
Bij Friso Sneek brak de paniek uit, omdat coach Vera Koenen op het allerlaatste moment opstapte. Van den Brink moest wel even nadenken toen hij de vraag kreeg om coach te worden van de ploeg uit Sneek, want hij had nog niet eerder een vrouwenteam gecoacht.
"Ik heb drie dochters thuis, dus ik weet wel een beetje hoe het werkt", lacht Van den Brink. "Maar het is natuurlijk wel anders dan met mannen. Het belangrijkste is om gewoon jezelf te blijven en geen act op te voeren. Ik ben gewoon Harry en leg het uit op mijn manier. Bovendien ben ik redelijk empathisch, kan me goed inleven in de ander en weet wat er speelt. Die werkwijze heeft wel gewerkt."
In een best-of-five serie om het kampioenschap van Nederland staat Sneek met 1-0 voor tegen VV Utrecht. De tweede wedstrijd is zaterdagavond om 20.00 uur in Utrecht.
De volleybalsters van Sneek zijn blij met Van den Brink. "Hij heeft veel ervaring en blijft altijd lekker rustig", zegt Lisa Siemonsma. "Op dit soort momenten hebben we dat ook nodig, want iedereen wil zo graag en zit hoog in de adrenaline. Dan is het fijn om iemand langs de kant te hebben die rustig uitlegt wat we moeten doen. Hij helpt ons hoe we met deze druk om moeten gaan."
Ik heb een gesprek met de meiden gehad en had al snel het gevoel dat er wel muziek in zat.
Harry van den Brink
Ook speelster Anlène van der Meer is positief over haar coach. "Zonder Harry hadden we niet in de finale gestaan. Harry is gewoon Harry. Hij is super relaxed en heeft volleybalinzicht. Henriëtte (ter Steege, red.) en hij vullen elkaar heel goed aan. Het werkt gewoon goed en dat merk je nu."

Negen speelsters

Toen Van den Brink aan het avontuur begon, was de selectie allerminst op orde: Sneek had slecht negen speelsters. "Ik heb een gesprek met de meiden gehad en had al snel het gevoel dat er wel muziek in zat", zegt Van den Brink.
"En natuurlijk, negen speelsters is heel krap, maar op deze manier zijn we wel heel snel op elkaar ingespeeld geraakt. Ik denk dat wij de beste voorbereiding van alle ploegen hebben gehad. Al had ik niet verwacht dat we om het kampioenschap zouden spelen, maar wel dat we hoog zouden eindigen."

Opvolger

Na een prachtig en succesvol seizoen zal Van den Brink de ploeg na dit seizoen al verlaten. De hoofdzakelijke reden daarvoor is dat hij het coachen niet langer kon combineren met zijn werk. De 54-jarige Hattemer is werkzaam als teamleider op een mbo-school in Harderwijk. Erik Reitsma is vastgelegd als opvolger van Van den Brink.
Ik wil afscheid nemen met een enorme knal.
Harry van den Brink
"Ik heb in januari al aangegeven dat ik echt ga stoppen, maar ik heb toen wel gezegd dat ik afscheid wil nemen met een enorme knal. De beker is ons door de neus geboord door Utrecht, dus we hebben wat goed te maken", zegt Van den Brink.
"Tijdens het seizoen heeft Utrecht een heel goede fase gehad, maar op dit moment zijn wij beter. Als je ziet hoe wij ze afgelopen woensdag in de eerste wedstrijd hebben verslagen (3-0, red.) en gezien de flow waarin we zitten. Als we dat weten vast te houden, worden we landskampioen."