PvdA Fryslân laat 2030 voor stikstofreductie los: "Dat jaartal hoeft niet voor ons"

Het cv van Edou Hamstra © Omrop Fryslân
Het jaar 2030 als harde deadline om de stikstofuitstoot te halveren, is voor de Friese PvdA niet heilig. Ook het drukmiddel van het onteigenen van boeren kan van tafel, zegt fractievoorzitter Edou Hamstra van de PvdA.
Beide zaken zijn breekpunten voor BoerBurgerBeweging, de partij waar de sociaaldemocraten momenteel mee onderhandelen voor een nieuw provinciaal college. Ook CDA en ChristenUnie doen mee aan de onderhandelingen. Er zijn nu drie gesprekken geweest tussen de vier partijen om tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen te komen.
Een akkoord is er echter nog niet. Het stikstofdossier is het meest ingewikkelde onderwerp in de formatie, geeft Hamstra toe. Toch heeft ze goede hoop dat een nieuw college er eind juni kan zijn.
Landbouw en natuur zijn voor Edou Hamstra de spannendste onderwerpen in de coalitieonderhandelingen
De spannendste onderwerpen voor Hamstra zijn natuur en landbouw. "Daar staan we het verst weg bij de BBB. We hebben ook wel overeenkomsten, maar daar zullen we het langst over moeten onderhandelen."
In ' It Polytburo ' bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending mei Edou Hamstra.
Met het loslaten van 2030 voor de stikstofreductie, gaat de Friese afdeling van de Partij van de Arbeid in tegen de landelijke lijn van de partij.
"Dat jaartal hoeft niet voor ons. Wij vinden dat soms ook blokkeren, maar we willen wel snel los. We willen aan de slag en het liefst ook zoveel mogelijk doen", zegt Hamstra. "Dat is het allerbelangrijkste. Dan zijn we in één gebied misschien klaar in 2028 en in een ander in 2032."
Levert PvdA Fryslân teveel in om met BBB in het college te zitten?
De BBB heeft veertien zetels en de PvdA heeft er vijf behaald bij de provinciale Statenverkiezingen. Kritiek van leden dat de PvdA teveel zou inleveren bij de coalitieonderhandelingen, is volgens Hamstra onterecht.
"Met de BBB, de ChristenUnie en het CDA is de situatie niet per se anders dan vier jaar geleden, en er zijn zelfs misschien wel meer kansen op sociaal gebied. Ook bij de BBB zien we mogelijkheden voor het structureel betalen van boeren voor diensten als bijvoorbeeld natuurbeheer."
We hebben geen afspraak gemaakt om elkaar beslist vast te houden.
Edou Hamstra over het niet verder gaan met GroenLinks
Een ander punt van verschil tussen de Friese en de landelijke PvdA is de samenwerking met GroenLinks. "Landelijk hebben we gezegd dat we samen een fractie zullen vormen", zegt Hamstra. "In Fryslân hebben we gezegd dat we het liefst met elkaar een coalitie willen. Dat is ook zo, maar de situatie was wel anders. We hebben geen afspraak gemaakt om elkaar beslist vast te houden."
Volgens Hamstra zou dat ook niet goed zijn. "Als je zo'n groot machtsblok hebt, met zo'n partij. En er waren zoveel opties. Als je als partij dan wel aan het stuur zit en als tweede partij je verantwoordelijkheid kan nemen, dan moet je dat doen."
Edou Hamstra over de samenwerking met GroenLinks
Meedoen aan het college is voor de PvdA nu belangrijker dan vasthouden aan GroenLinks, vindt Hamstra. "Het is natuurlijk wel zo, op het moment dat je meedoet, dan heb je het meeste in te brengen. Dan kun je ook het meeste antwoord teruggeven."
Toch houdt voor Hamstra de samenwerking tussen de beide partijen niet op. "Als we straks een hoofdlijnenakkoord hebben, dan kunnen jullie best wel verwachten dat GroenLinks en PvdA nog vaak genoeg samenwerken."
De cartoon van Edou Hamstra, gemaakt door Gerco van Beek © Omrop Fryslân