GGD Fryslân: vaccinatie tegen tekenvirus in Nederland niet nodig

© Shutterstock.com (Gabor Tinz)
Een tekenvirus dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken komt langzaamaan meer in Nederland voor. Naar aanleiding daarvan kreeg GGD-Fryslân meer telefoontjes met vragen daarover. Maar een vaccinatie is volgens dokters in Nederland niet nodig. "Voorkom juist gebeten te worden."
Arts-infectieziekten van GGD Fryslân Ivar van Dijk geeft aan dat de vaccinatie (FSME) tegen het 'teken-encefalitis' in ons land (nog) niet nodig is. Het virus komt al langer en meer voor in Midden- en Oost-Europa, reizigers naar die gebieden kunnen al wel een vaccinatie krijgen.
"Van die groep mensen krijgen we ook vooral telefoontjes, mensen die voor langere tijd naar Noord-Zweden of bijvoorbeeld Tsjechië gaan, soms is dat goed om te doen, soms ook niet nodig." Een vaccinatie zou in dit geval handig zijn omdat het virus in relatief korte tijd overgedragen kan worden.

Anders dan ziekte van Lyme

"Dat is ook een groot verschil met de ziekte van Lyme. Het wordt vrij snel na de beet overgedragen, snel verwijderen heeft dan niet veel zin zoals bij Lyme wel het geval is. Daarom is het belangrijk dat je voorkomt gebeten te worden." Een ander verschil met de ziekte van Lyme is dat het geen bacterie is, en daarom ook niet met antibiotica kan worden bestreden.
Een groot deel van de mensen krijgt geen last van een infectie. Sommigen worden er ziek van en in heel zeldzame gevallen kun je eraan doodgaan. "Het hangt ook een beetje van je gezondheid af hoe het kan verlopen."
Het virus komt hier echter op zo'n kleine schaal voor dat een vaccinatie niet nodig is volgens Van Dijk.