Sekou Sylla over geduld, de toekomst bij Cambuur en spelen tijdens de ramadan

Sekou Sylla © Orange Pictures
Sekou Sylla moest lang geduld hebben. Heel lang. Maar vrijdagavond, in de 29ste wedstrijd van Cambuur van dit eredivisieseizoen, krijgt de verdediger zijn eerste basisplaats.
Vorige week mocht Sylla al invallen tegen Feyenoord en in de wedstrijd tegen FC Volendam heeft hij vrijdag een basisplaats. Dat komt door de blessure en schorsing van Alex Bangura. Dat is de aanvoerder van de Leeuwarders en voor trainer Sjors Ultee de eerste keuze op de linksbackpositie.

Geduld

Tot nu toe moest Sylla het doen met 52 minuten in het eerste van Cambuur in de eredivisie. Twee keer viel hij in, tegen AZ en Feyenoord. Maar nu begint hij dus eindelijk in de basisopstelling.
Dan dringt de vraag zich op of geduld hebben zijn grootste kwaliteit is. "Ja, eerlijk gezegd wel", zegt Sylla, die wel toegeeft dat het niet altijd makkelijk is. "Het is lastig, want je hebt een fantastische aanvoerder (Alex Bangura, red.) voor je. Dan weet je dat je heel geduldig moet wachten op je kans."
In oktober vorig jaar was die kans er, toen Bangura twee wedstrijden geschorst was. Maar net daarvoor raakte Sylla geblesseerd bij het nationale elftal van Guinee. "Dat was hét moment om te shinen, maar toen kreeg ik een hamstringblessure. Dat is toch wel weer een mentaal tikje."
Sekou Sylla mag voor het eerst dit seizoen in de basis beginnen
De selectie van de Leeuwarders gaat na dit seizoen op de schop. Er zijn heel veel spelers met een aflopend contract en de huurspelers zullen terugkeren naar hun club.
Sylla is een van de spelers die volgend seizoen wel bij Cambuur speelt. Hij had een optie in zijn contract, die door de club is gelicht. Daardoor ligt de 24-jarige verdediger ook volgend jaar nog vast.
"Ik ben er zeker weten blij mee. Ik hoop dat volgend seizoen een mooi seizoen wordt met veel minuten", zegt Sylla, die weet dat concurrent Bangura komende zomer wil vertrekken. Dat zei hij onlangs in de Sportcast van Omrop Fryslân. Sylla: "Ik hoop dat ik de eerste linksback ben."
De wedstrijd tussen FC Volendam en SC Cambuur begint vrijdag om 20.00 uur. Het is live te volgen in een extra sportprogramma bij Omrop Fryslân, dat begint om 19.45 uur. Het commentaar vanuit Volendam komt van sportverslaggever Andor Faber.
Sylla is een van de twee spelers in de selectie van Cambuur die meedoet aan de ramadan. Mimoun Mahi is de ander.

Voetballen en vasten

Op het moment van het interview met Sylla, op donderdagmiddag, is nog niet duidelijk of de ramadan donderdagavond afgelopen is of vrijdagavond. En dus is nog niet zeker of Sylla kan eten op de dag van zijn eerste basisplaats.
"Als de ramadan vrijdag niet klaar is, gaan we dan ook gewoon vasten. In de rust kunnen we eten en dan moet het wel goed komen. Ik ben er wel aan gewend, want het zijn de laatste paar dagen", vertelt Sylla daarover. Wanneer de ramadan is afgelopen, hangt af van de maan.
Als er een nieuwe maand is, zit de ramadan erop en begint het suikerfeest. Het zijn de laatste loodjes van de ramadan voor Sylla. "Trainen in de ochtend is wel zwaar, maar laat op de dag spelen is wel te doen. Ik heb deze week hard gewerkt en wist dat deze kans zou komen. Ik ben er klaar voor."