Middeleeuwse rechtspraak 'meemaken' in vernieuwd Museum Sloten

Een tjalk met op de achtergrond de Sneeker Poort in Sloten in een fles © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Museum Sloten gaat vrijdag na een verbouwing weer open voor publiek. Het gebouw is energiezuiniger gemaakt en de indeling van de collectie is veranderd.
Er wordt nu nog gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen voor de opening. De verbouwing was nodig omdat de inrichting van het museum en de presentatie van de collectie verouderd was, zegt Margriet Agricola. Zij is coördinator bij het Museum Stadhuis Sloten
Museum Sloten ingrijpend verbouwd
"Het was niet interactief en mensen moeten tegenwoordig iets te doen hebben. Verder was de techniek niet meer van deze tijd. Er komen ook nieuwe ledlampen in."
Agricola wijst haar favoriete stuk van de collectie aan. Het is een brandmerk van de stad Sloten met daarop het wapen van de stad. Dat werd op de huid van misdadigers gebrand.
Het brandmerk met het wapen van Sloten © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
De collectie is anders ingedeeld na de verbouwing. Op de afdeling rechtspraak kunnen kinderen met een VR-helm persoonlijk ervaren wat middeleeuwse rechtspraak inhoudt. "Het ging toen heel anders. Vaak werden pijnlijke lijfstraffen gegeven." Agricola denkt dat dat soort verhalen de mensen wel zullen aanspreken, vooral kinderen. "Dat vinden ze vast spannend."

Geen hoofdpijndossier meer

Het gebouw waar het museum in gevestigd is, is eigendom van de gemeente. Het gebouw is ingrijpend verbouwd. Het dak is vernieuwd. Het is nu goed geïsoleerd en daar is het bestuur van het museum erg blij mee. Met de hoge energiekosten was de staat van het gebouw een hoofdpijndossier en dat is straks verleden tijd. De problemen met de ingezakte schoorsteen zijn ook verholpen en verder is er opnieuw geschilderd.
Museum Sloten in het historisch centrum © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Agricola hoopt dat de bezoekers voortaan in het gastenboek zullen schrijven dat ze veel geleerd hebben wat ze nog niet wisten. Dat ze dingen beter begrijpen, ook van wat er buiten het museum te zien is, zoals de schandpaal verderop bij het water.
De schandpaal aan het Djip in Sloten © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Margriet Agricola