Sneek vanaf oktober autoluw: gemeente wil het doorgaand verkeer uit het centrum weren

Op de Prins Hendrikkade in Sneek kun je vanaf oktober niet volledig doorrijden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Sneek heeft vanaf oktober een jaar lang een autoluwe binnenstad. Tussen 12.00 en 18.00 uur zijn de Prins Hendrikkade, de Singel en de Harinxmakade afgesloten voor doorgaand verkeer. De maatregelen zijn onderdeel van een proef van Súdwest-Fryslân.
De gemeente maakte dit bekend in haar plan van aanpak. Momenteel is de binnenstad veel te druk, zo valt er te lezen. "We willen een aantrekkelijkere binnenstad waar iedereen graag komt", zegt Michel Rietman, wethouder Mobiliteit. "Ruimte om het mooier te maken is er nu niet. Dat komt omdat er te veel doorgaand verkeer is."

Flitspalen

Woningen, winkels en parkeerplaatsen blijven wel bereikbaar. Verder zijn de drie gebieden het komende jaar wel toegankelijk voor ov en hulpdiensten.
Het gaat er met name om dat de gemeente verkeer dat van de ene kant van de stad naar de andere wil, niet meer de route door de binnenstad wil laten kiezen. Automobilisten die toch door de Prins Hendrikkade, de Singel of de Harinxmakade rijden, worden geflitst.
De punten waar straks camera's worden geplaatst © Gemeente Súdwest-Fryslân
In de loop der jaren nam de gemeente verschillende maatregelen om het verkeer terug te dringen. Resultaat bleef echter uit.
Zo is de Prins Hendrikkade is een paar jaar geleden opnieuw ingericht. En ook de Lemmerweg heeft een herinrichting gekregen, waardoor er meer ruimte is voor fietsers. "Er werd vervolgens minder hard gereden, maar er komen nog steeds te veel voertuigen door het centrum", zegt Rietman.
De gemeente blijft de situatie monitoren en zal waar nodig de proef bijsturen.