Jongeren in azc Sint Annaparochie krijgen kleding om er weer netjes bij te lopen

De doazen stean klear om ferfierd te wurden © Omrop Fryslân
De minderjarige vluchtelingen die in het azc van Sint Annaparochie wonen, krijgen deze week kleding van het project Buurvrouw & Buurvrouw uit Leeuwarden. De jongens uit Syrië, Afghanistan en Eritrea hebben zelf te weinig truien, broeken en schoenen.
"Ze willen net zoals ons eigen kinderen netjes naar school", zegt Sippie van der Meer. Zij is manager van de afdeling AMV (Alleenstaande Minderjarige Vluchteling)
Ynsammelaksje Buurvrouw
Omdat er steeds meer minderjarige vluchtelingen naar Nederland komen, is het azc in St. Annaparochie gevraagd om ondersteuning te bieden. Sinds maart wonen er daarom 35 jongens tussen de 15 en 17 jaar in het opvangcentrum.
"Ze zijn hier met bijna niks gekomen. Daarom is er veel behoefte aan kleding", zegt Van der Meer. Via een medewerker kwam ze in contact met Buurvrouw & Buurvrouw in Leeuwarden, dat geregeld mensen in nood helpt met als gedachte 'iedereen is mijn buurvrouw of buurman.'
Sippie van der Meer
Er is inmiddels al een hoop kleding ingezameld. "Het is geweldig dat zoveel mensen op zoek gingen in hun kledingkasten. Er zijn zelfs nieuwe kleren ingeleverd van mensen die het vanuit het midden van het land hebben opgestuurd.", zegt Buurvrouw & Buurvrouw. Donderdag wordt de kleding naar de jongeren in het azc gebracht.
De kledingbank heeft veel kleding liggen en heeft daarom een inzamelstop. Toch is dus wel deze oproep geplaatst: "Deze actie is puur gericht op deze 35 jongeren. Dat hebben wij in de winkel niet liggen. Zo kunnen de jongeren ook rondlopen in hippe kleding."
Buurvrouw en Buurvrouw oan de Marshalllaan, njonken Monkey Town © Omrop Fryslân
Bij Buurvrouw & Buurvrouw zit de planning al helemaal vol. De winkel waar mensen gratis spul kunnen afhalen, loopt goed. Ook andere activiteiten kosten genoeg tijd.
Toch maken de Buurvrouwen graag tijd vrij voor deze actie, zegt Hanneke Swart: "Als wij er wat aan kunnen bijdragen, vinden wij dat mooi. Het is echt niet te geloven hoeveel mensen hebben gereageerd. Daar zitten gewoon kleren bij in de nieuwe verpakking. Zo voelen die jongens zich echt in de tijd van nu."