BBB Fryslân vindt dat demissionair college te ver gaat in brief over vee en waterpeil

Fractievoorzitter Abel Kooistra (BBB) © Hoge Noorden / Jacob van Essen
BBB Fryslân vindt dat het demissionair college te ver vooruitloopt op beleid. Gedeputeerde Staten schrijven in een brief aan gemeenten over het reduceren van de veestapel en het verhogen van het waterpeil. BBB vindt het een 'vreemde passage'.
Fractievoorzitter Abel Kooistra heeft het gevoel dat het huidige college nog iets voor elkaar wil krijgen, voordat er een nieuw college zit. In die nieuwe coalitie komt de BBB, die in Fryslân de grote winnaar van de verkiezingen was. Maar de formatie is nog bezig.

'Voorsorterend college'

Gedeputeerde Staten hebben in een brief aan de gemeenten geschreven over het Fries Programma Landelijk Gebied. BBB struikelde over een passage in die brief over het reduceren van de veestapel en het verhogen van het waterpeil in veenweidegebieden.
Het college lijkt 'een voorschot te nemen' op uit te voeren maatregelen, zo vindt de fractie. BBB wil dat andere belanghebbende partijen hierbij worden betrokken.
Het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG) moet 1 juli bij het Rijk worden aangeleverd. Alle provincies zijn gevraagd om de grote opgaven op het gebied van stikstof, natuur, water en klimaart in kaart te brengen.
In deze gebiedsprogramma's leggen provincies vast - dat is althans de bedoeling - hoe ze de doelen op de punten willen halen en wat voor maatregels er nodig zijn. Het idee is dat provincies het gebied kennen en hen expertise kunnen inzetten voor een aanpak op maat.
"We vinden dat dit meer bij het nieuwe te vormen college moet liggen", zegt Kooistra. "Volgens mij zijn er aan de voorkant duidelijke procesafspraken gemaakt met mensen die meeschrijven, dat zoiets niet zou gebeuren. Daarom vinden wij het wel vreemd dat het nu in een brief aan de gemeenten staat."
Kooistra zegt het het FPLG geschreven moet worden op basis van het hedendaagse veenweide- en stikstofprogramma. "Wij merken nu een beetje ruis, omdat er ook extra maatregelen opgenomen worden die niet in het programma staan."

Waterpeil

De brief veroorzaakt verwarring, vindt hij. "Voor zover wij weten ligt er al een veenweideprogramma met hier en daar een verhoging van het waterpeil. Daar is in een eerder stadium een besluit over genomen. Inhoudelijk vinden wij daar ook nog wel wat van, maar daar hebben we het nu niet over. We vinden het voornamelijk vreemd dat een demissionair kabinet tegen de gemeenten zegt dat het waterpeil omhoog moet."
BBB is zelf voor een 'flexibel peilbeheer'. Daarmee bedoelt Kooistra dat het peil niet generiek omhoog gaat. "Dat zal ook onze inzet worden met de formatie." In het verkiezingsprogramma schrijft BBB Fryslân over het HAKLAM-principe: 'hoog als het kan, laag als het moet.'
Hoe hoog moet het water in het veenweide gebied, dat is de vraag © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De BBB heeft vragen gesteld aan het college, daarmee laat de partij voor het eerst zijn tanden zien in de provincie. "Dat wordt ook van ons verwacht", vindt Kooistra.
Hij hoopt dat Gedeputeerde Staten klaar zijn om het conceptprogramma voor de leggen aan Provinciale Staten. Hij vindt dat het concept beter ter inzage kan liggen.

Hoogland in reactie

Gedeputeerde Douwe Hoogland laat in reactie weten dat hij vindt dat de Staten heel goed worden meenomen in het proces. Op 31 mei kunnen ze nog zienswijzen indienen en er zijn ook voorlichtingsbijeenkomsten geweest.
Deputearre Douwe Hoogland © Hoge Noorden / Jacob van Essen
Hoogland zegt verder zich te richten op een peilverhoging tot 40 centimeter onder het maaiveld, al zou het op sommige plekken nog wat hoger kunnen. En met 1,5 tot 1,8 koeien per hectare kom je volgens hem al een heel eind: "Minder vee, dat zou kunnen. Laten we het zo zeggen: misschien geen minder vee, maar wel meer land extensiever."
Minister Adema had iets uit te leggen © ANP
Tegelijkertijd brachten landelijke media dinsdag in het nieuws dat een Landbouwakkoord zou zijn stukgelopen. Bronnen zouden tegen De Telegraaf hebben gezegd dat de betrokken partijen niet dichter bij elkaar komen op cruciale onderwerpen zoals mest, het gebruik van landbouwgrond en pesticiden.

Adema heeft meer tijd nodig

Later in de middag gaven partijen toch in allerijl aan dat het niet was stukgelopen. Wel zei bijvoorbeeld Sjaak van der Tak van LTO Nederland dat er teveel in rondjes zou worden gedraaid. Hij wil halverwege mei meer duidelijkheid. Minister Piet Adema geeft aan 'meer tijd' en een 'verdiepingsslag' nodig te hebben.