Bewegen als therapie: boksen met je psycholoog

Wiebren Stellingwerf bokst met zijn patiënten © Omrop Fryslan
Akelige voorvallen zitten niet alleen in je hoofd, maar zetten zich ook vast in het lichaam. Daarvan is gezondheidspsycholoog Wiebren Stellingwerf overtuigd. Door te boksen en in beweging te zijn, kom je volgens hem sneller en dichter bij de pijn. Zo kun je het beter verwerken.
Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat mensen zich gemakkelijker uiten wanneer ze in beweging zijn, zegt Stellingwerf.
Bewegen als therapie: boksen met je psycholoog
Harmen staat tegenover Stellingwerf en moet eerst hard slaan. Daarna moet hij hard beginnen en zacht eindigen. Dat vind hij lastig. "Leren doseren", zegt Stellingwerf. Hij brengt het terug naar het dagelijks leven: het is voor Harmen lastiger om af te bouwen dan om op te bouwen. Dat merkt hij op het werk en in zijn sport; hij gaat maar door.
Nadat zijn dochter om het leven kwam bij een verkeersongeluk was het voor Harmen lastig om te voelen. Hij ging maar door, praktisch ingesteld als hij was. Met runningtherapy (rennen en praten) leerde hij om meer te voelen. Met boksen raakte hij zijn woede kwijt.

Paarden

Floor Hijlkema is verpleegkundig specialist. Ze werkt bij Kien (specialisatie ggz-zorg) en deels voor zichzelf met Stellingwerf. Ze ziet een hoop 'hoofden' binnenkomen.
De geest is heel sterk en kan onder stress veel wegdrukken, legt ze uit. Lichamelijke signalen worden dan soms niet eens meer gevoeld. Er kunnen zelfs functies uitvallen. Door het contact met hoofd en lijf te beter te maken, voelen mensen weer en kunnen ze beter verwerken.
Paarden worden ingezet als deel van de behandeling. Die spiegelen in gedrag, gevoel en emotie en hebben geen oordeel.
Paarden helpen om weer te voelen © Omrop Fryslan
Stellingwerf vertelt Harmen dat het kan helpen om op zijn ademhaling te letten als hij het moeilijk vindt om af te bouwen. Door bewust ademhalen, kun je loskomen van de situatie en wat meer afstand nemen. Dat helpt. Harmen doet ademhalingsoefeningen, die heeft hij hier geleerd. Hij ademt als hij 's nachts wakker ligt dieper naar zijn buik. Dat helpt om rustig te worden.
Sporten deed hij voor de therapie ook al, en doet hij nu nog. Het gaat beter met hem. Het verlies van zijn dochter heeft een plaats in zijn hart gekregen. Het blijft pittig, maar het slijt wel. "Ja", zegt hij, "het gaat weer veel beter met mij."
Dit is de eerste in een reeks van 4 over bewegen als therapie en aandacht voor de relatie tussen het lijf en het hoofd.
Volgende week dinsdag: Met de linkerhand je rechtervoet aantikken en andersom: met cognitieve fitness werk je aan de conditie van je brein. "Dit is goed voor iedereen hoor", vertelt Tineke, die vijf jaar geleden op het ijs is gevallen.
ROC Friesland in Heerenveen denkt mee in het verbeteren van de eerstelijnszorg, over hoe de zorg anders georganiseerd kan worden. Sylvie de Boer ziet dat er meer aandacht is voor het lichaam bij mentale klachten.
Waar bewegen eerder vooral werd ingezet bij lichamelijk gezond worden of revalideren, wordt het nu ook gebruikt om van mentale problemen af te komen. "We gaan weer meer holistisch naar gezondheid kijken", zegt De Boer.
Voorheen lag de nadruk op denken, spreken en verklaren. Daar worden nu elementen als bewegen, schilderen of muziek maken aan toegevoegd.