Heerenveentrainer Van Wonderen over nederlaag tegen Sparta: "Er moet overtuiging en gif bij"

Heerenveen moest vooral verdedigen © Orange Pictures
Te weinig overtuiging en agressiviteit deed sc Heerenveen zaterdagavond in Rotterdam de das om. De ploeg verloor met vier tegengoals en nul eigen doelpunten in de strijd om een plek in de play-offs voor Europees voetbal.
Sparta heeft terecht gewonnen, zegt trainer Kees van Wonderen van sc Heerenveen, alhoewel de overwinning wel groot uitviel. Dat geeft aan dat zijn ploeg overtuiging miste. "Dat je alles in de strijd gooit om je huid zo duur mogelijk te verkopen."
Zijn ploeg was vooraf gewaarschuwd voor de agressiviteit van Sparta. "We zeiden: Je gaat in duels komen, je wordt afgejaagd en zij gaan duelleren. Daar moet je op voorbereid zijn en daar moet je je tegen wapenen."
Toch miste zijn ploeg overtuiging en dat moet beter, vindt de trainer. "Je moet ervan leren. Dit is wat je nodig hebt om dit soort wedstrijden tot een goed resultaat te brengen. Er is meer dan aardig voetballen. Er moet overtuiging en gif bij."
Kees van Wonderen: "Er is meer dan aardig voetballen. Er moet overtuiging en gif bij"
Keeper Xavier Mous kreeg vier goals om de oren. Hij geeft toe dat sc Heerenveen in deze wedstrijd tegen Sparta in Rotterdam collectief door de ondergrens is gezakt. "Ik vind dat je dat met een 4-0 uitslag zeker wel mag zeggen. Dat zat hem vooral in agressiviteit."
Mous gaat verder: "4-0 is geflatteerd, maar ze hebben ons afgetroefd op strijd. Op de manier van verdedigen en duelleren. Daar moeten wij iets anders tegenover stellen. We moeten veel resoluter ingrijpen. Zij straalden uit dat ze agressiever waren."
Mogelijk komt sc Heerenveen Sparta weer tegen in de play-offs. Dan moet het beter, aldus Mous. Ze moeten leren van deze wedstrijd. Er zit wel kwaliteit in sc Heerenveen, maar de basis moet wel goed zijn. En daar hoort ook agressiviteit en goed verdedigen bij, "Dan hebben we de kwaliteit om het verschil te maken."
Heerenveen is tegen Sparta door de ondergrens gezakt, vindt keeper Xavier Mous
Het lijkt erop dat in deze wedstrijd voor sc Heerenveen alles tegen zat, terwijl het bij Sparta het eigenlijk het hele seizoen al mee zit. Dat argument vindt middenvelder Thom Haye te makkelijk. "We hielden het niet compact genoeg en lieten hen te veel ruimte. Uiteindelijk lieten wij ons aftroeven. Heel frustrerend. Ik kwam met andere verwachtingen hier. Gelukkig spelen we volgende week weer thuis."
Middenvelder Thom Haye: "Ik kwam hier met andere verwachtingen. Heel frustrerend"