Rijkswaterstaat verhoogt watervoorraad IJsselmeer nu al

De IJsselmeerkust bij Laaksum © Shutterstock.com (Steve Photography)
Het waterpeil in het IJsselmeer gaat 5 centimeter omhoog. Rijkswaterstaat doet dat vanwege de lagere aanvoer: in de Alpen is veel minder sneeuw gevallen en dat betekent dus ook minder aanvoer van smeltwater.
Voor de komende zomer voorziet Rijkswaterstaat problemen, zegt Ton de Vries. Het IJsselmeer dient als watervoorraad en met het oog op de watertekorten bij droge zomers moet het peil nu al omhoog.

Minder sneeuw in Alpen

In de Alpen is minder sneeuw gevallen als anders. Het smeltwater van sneeuw en ijs komt door de rivieren ook in het IJsselmeer terecht. Door die lagere aanvoer zal de aanvulling op de watervoorraad in het IJsselmeer ook minder zijn. Daarom wil de Rijkswaterstaat het waterpeil nu al verhogen.
De Vries: "We willen de buffer zo maximaal mogelijk vullen om met extreme zomerse omstandigheden de omgeving zolang mogelijk van water te kunnen blijven voorzien."
Vorig jaar is de waterstand in de IJsselmeer ook al verhoogd, toen omdat er te weinig regen was gevallen. Er is nu geen sprake van een neerslagtekort van regenwater, zegt De Vries. De verhoging van nu met 5 centimeter is geen enkel probleem voor de IJsselmeerdijken. Die zijn berekend op veel hogere waterstanden.

Klimaatverandering

Vanwege klimaatverandering is in 2018 een nieuw zogeheten 'peilbesluit' vastgesteld om in te kunnen spelen op constant veranderende weersomstandigheden. De afgelopen vijf zomers waren er watertekorten omdat het warm was en het een tijdje niet had geregend.

Scheepvaart

De scheepvaart ondervindt geen of weinig hinder van de waterverhoging van de verhoging van nu, volgens De Vries. Sterker nog, door de hogere waterstand hebben de schepen meer water onder de kiel. "Op het moment dat men onder de vaste bruggen door zou moeten, is 5 centimeter meer voor de beroepsvaart geen enkel probleem."
Ton de Vries, Rijkswaterstaat