FNP na twaalf jaar buiten het college: "We hebben de randjes opgezocht"

De FNP heeft in de Provinciale Staten de afgelopen vier jaar bewust 'de randjes opgezocht'. Dat zegt fractievoorzitter Sijbe Knol. "Wij kunnen met een rechte rug over straat."
Na twaalf jaar in het College van Gedeputeerde Staten wordt de FNP de komende vier jaar echter een oppositiepartij, ondanks een kleine winst bij de Statenverkiezingen afgelopen maand. Het nieuwe college bestaat uit BBB, CDA, PvdA en ChristenUnie, als die er onderling uitkomen.
"Wij zijn altijd duidelijk geweest waar we voor staan, wat onze standpunten zijn", zegt Knol. "Als we ons niet zo sterk hadden geprofileerd, Dan hadden we er nu mogelijk ook anders voorgestaan."
De FNP is overeind gebleven in de BBB-storm, zegt Sijbe Knol
Op sommige onderwerpen betekent dat profileren dat de Statenfractie van de FNP een ander standpunt inneemt dan het college, waar de FNP ook deel van uitmaakte. De Lelylijn is het duidelijkste voorbeeld: Het college heeft zich voor het spoor uitgesproken, maar de Statenfractie heeft zich er de afgelopen jaren tegen verzet.
"Wij zijn altijd heel duidelijk geweest", zegt Knol daarover. "We hebben gezegd dat we voor een onderzoek naar zo'n snelle spoorlijn zijn. Maar er kwam later een heel plan met woningbouw bij. Dat werd een ander verhaal."
Dat werd voor de FNP de reden om zich tegen de Lelylijn te keren. "Wij hebben direct gezegd dat het ons te ver ging. Die ruimte is ons niet altijd gegund, Maar we hebben die ruimte wel altijd genomen."
In 'It Polytburo' bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema alle weken met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Sijbe Knol.
Volgens Knol is de FNP juist heel duidelijk geweest. En dat de fractie soms wat meer ruimte pakte dan dat coalitiepartijen normaal doen, dat was een bewuste strategie. "In 2019 hebben we bij elkaar gezeten en gezegd dat we wat meer de randjes moeten opzoeken. Anders loop je het risico dat je een bestuurpartij wordt en het niet duidelijk is waar je voor staat."
Ik ben trots dat wij met een rechte rug over straat kunnen.
Hij denkt dat de opstelling de partij juist heeft geholpen. "Het hele establishment heeft bij de verkiezingen verloren. Een partij - de FNP - is overeind gebleven, een andere - BBB - heeft het geweldig goed gedaan. Er spelen ook landelijke sentimenten mee. Ik ben trots dat wij met onze standpunten naar voor komen."
Die landelijke sentimenten hebben flink meegespeeld bij de laatste Statenverkiezingen, bleek uit onderzoek: een groot deel van de kiezers heeft zijn stem gebaseerd op wat er landelijk speelt. De FNP moet daarom volgens Knol ook over nadenken hoe de partij landelijk ook meer aandacht krijgt.
"De FNP moet landelijk een voet tussen de deur krijgen", zegt Sijbe Knol
De FNP kan dan overeind blijven in het BBB-geweld tijdens de verkiezingen, dat betekent niet dat Knol niet flink baalt dat zijn partij de komende jaren buiten het college valt. "Het geeft wel even pijn gedaan, de dag dat we het hoorden. Dat was een vrijdag, toen hadden we geen mooie dag. De zaterdag was ook nog niet denderend, zondag kwam de berusting. Ik had het liever anders gezien, maar het is zoals het is."
De persoonlijke verhoudingen tussen de politici gaven uiteindelijk de doorslag in de verkenning. De fracties van BBB, PvdA CDA en ChristenUnie kunnen het volgens verkenner Chris Stoffer goed met elkaar vinden. Ligt Knol dan niet goed? Heeft hij zich te hard opgesteld de afgelopen jaren?
Niet iedereen het naar de zin maken
"We zijn op sommige meden minder constructief geweest dan andere partijen", geeft hij toe. "Maar dat was dus een bewuste keuze. We hadden ervoor kunnen kiezen om iedere keer gezellig een bakje koffie te drinken, maar zo ben ik niet. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken."
Bovendien zijn er genoeg partijen die wel met de FNP wilden samenwerken, maakt Knol op uit de verslagen van de verkenner Stoffer. "GroenLinks en de PVV hadden ons harstikke hoog op hun lijstje staan bijvoorbeeld."
Het was bewust dat de FNP 'de randjes opzocht' de afgelopen jaren
De realiteit is dat Knol dus niet bij een coalitieakkoord hoort de komende jaren en ook niet Gedeputeerde wordt, wat misschien wel mogelijk geweest was. Nee, hij gaat de oppositie in. Volgens hem liggen er ook wel mogelijkheden. "We hebben een goed programma. Er komt een akkoord op hoofdlijnen, waarbij ook genoeg ruimte voor ons zal ontstaan
Hij gaat zijn aanpak daarom ook niet veranderen. "We blijven op dezelfde wijze politiek bedrijven. Op de inhoud mag het hard zijn, op de mensen zacht. Zoals al de afgelopen vier jaar. We hebben een mooie nieuwe fractie. Ik heb er zin in om daarmee verder te bouwen."