Brêgepop groeit snel door, dit weekend 15.000 bezoekers verwacht

Hessel Faber, de bedenker van Brêgepop © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De grote tenten zijn vanaf de A7 al te zien. Vrijdag en zaterdag openen de deuren van het Brêgepop festival . Op dit moment wordt bij Scharsterbrug nog druk gewerkt aan de opbouw.
Nog een paar dagen en dan moet ik klaar zijn. Bekende namen zoals Suzan & Freek, Davina Michelle en Snelle staan hier dan op de planken.
Bedenker van het festival Hessel Faber loopt over het terrein, kijkt eens naar de lucht en concludeert: "Het gaat hartstikke goed. Het weer lijkt ook de goede kant op te gaan, dus we zijn er helemaal klaar voor."
Het festival wordt gedragen door 350 vrijwilligers die dit weekend meehelpen op het festival. Velen zijn er al vanaf het begin bij betrokken. De eerste editie was in 2014.

De formule sloeg aan

Brêgepop is voor veel Friezen de opener van het festivalseizoen, al vroeg in april. De formule sloeg aan en het festival groeide.
"Als je kijkt met hoeveel vrijwilligers we dit allemaal opgebouwd hebben in de afgelopen tien jaar en hoe het nu zo uit de hand is gelopen op een positieve manier. Dan ben ik supertrots op iedereen die hieraan meewerkt."
Na drie weken is het terrein bijna klaar voor Brêgepop
In 2022 werd het festival snel opgezet. In 2,5 maand moest alles geregeld worden. Dat is dit jaar wel anders, zegt Faber: "Wij hadden nu gewoon een jaar voor de voorbereidingen. Ook heeft de gemeente de vergunning verruimd, waardoor er meer kaarten beschikbaar zijn."
Toch zijn er ook nadelen: "We zien wel dat de kosten allemaal extreem zijn toegenomen. Zowel voor de mensen die hier professioneel werken als voor de materiaalkosten."
Vrijwilligers werken druk aan de podia © Omrop Fryslân
De groei van het festival is terug te zien in de bezoekersaantallen. De organisatie verwacht nu zo'n 15.000 bezoekers. Ook mensen uit bijvoorbeeld België weten Brêgepop te vinden. De vraag is dan ook hoe groot het festival kan worden. Misschien wel het Pinkpop of Lowlands van het Noorden?
"Dat zijn wel hele grote stappen. Wij willen graag langzaam groeien, zodat iedereen het ook kan bijbenen." Faber lijkt het echter niet erg te vinden als het ooit wel zover komt: "Wij klagen niet, nee."