Oude verkeersborden als broedplaats: "De scholekster is heel honkvast"

Ronny Cuperus bij één van de verkeersboden in het land © Weidevogelcollectief Súdwestkust
Oude verkeersborden van de gemeente Súdwest-Fryslân worden opnieuw gebruikt als broedplaats voor scholeksters. Het is een initiatief van het weidevogelcollectief Súdwestkust, om extra aandacht te vragen voor de vogels.
"Het is het jaar van de scholekster", zegt Ronny Cuperus, "Daar wilden we als collectief Súdwestkust graag de aandacht aan geven. Dus hebben wij deze broedpalen geplaatst." Door de gemeente staan elf van deze borden, in elk van de elf gebieden van het collectief één.
Die locaties zijn bewust uitgekozen: "Strandkieviten zijn heel honkvast, dus we hebben op voorhand de juiste locaties uitgezocht. Het is gewoon een paal met het bord en wat schelpen erin. Zo hopen wij die scholekster te verleiden om op de paal te broeden."
Oude verkeersborden dienen als broedplaats in Súdwest-Fryslân
Het is een pilot, maar het collectief hoopt dat grondpredatoren straks niet meer bij de eieren kunnen. "Wij zijn wat aan het experimenteren, met bijvoorbeeld verschillende hoogten. We zullen zien wat het beste werkt. In Noord-Holland wordt het ook al gedaan, daar komen goede berichten vandaan", zegt Cuperus.

Nog wel wat borden over

Het collectief vroeg de gemeente Súdwest-Fryslân of ze nog oude borden over hadden. Cuperus: "Ze wilden graag meewerken. Ze hadden nog wel aardig wat over, dus wie weet kan er volgend jaar nog wat bij."
Scholeksters aan de Waddenkust © Remco de Vries
De gemeente is blij met het plan en noemt het "een creatief voorbeeld van hoe je materiaal opnieuw kan gebruiken en een bijdrage kan leveren aan de circulaire economie."
Het is een van de maatregelen die worden genomen om de scholekster te beschermen. Dat is hard nodig, zegt Cuperus: "Deze soort heeft een lange broedtijd nodig. Het meeste natuurbeheer is afgestemd op de kievit en de grutto. Als het eind juni is en de scholekster heeft ze nog niet groot, zijn ze een gemakkelijker slachtoffer voor vliegende predatoren."
Op het bord liggen schelpen en er zijn gaatjes in geboord om water door te laten © Omrop Fryslân
Het collectief Súdwestkust zal nu in de gaten houden hoe het project verloopt. "Maar het is in eerste instantie extra aandacht voor de scholekster, die met vier procent per jaar achteruit gaat. Alle kleine dingetjes kunnen daar bij helpen."
Ronny Cuperus over het project