Leeuwarden wil 192 flexwoningen in Spoordokgebied, onder meer voor statushouders

Het ontwerp van de flexwoningen © Gemeente Leeuwarden
De gemeente Leeuwarden wil nog voor de zomer 192 flexwoningen neerzetten in het Spoordokgebied in de stad om daar onder andere Oekraïners en statushouders in onder te brengen. Statushouders zijn voormalige asielzoekers die nu een verblijfsvergunning hebben gekregen.
De woningen moeten komen op het vroegere terrein van de slachterij Brada. De gemeente noemt dit gebied nu De Pier.
Er is plaats voor tussen de 500 en 650 bewoners. Het is de bedoeling dat de flexwoningen zo'n tien jaar blijven staan. Een derde daarvan is bedoeld voor Oekraïners, een derde voor statushouders en het laatste deel is bedoeld voor andere doelgroepen.

Achterstand

Elke gemeente moet elk jaar een bepaald aantal statushouders onderdak geven. De gemeente loopt achter met de doelstellingen. Er is daarom in opdracht van de provincie een plan van aanpak gemaakt om de achterstand in te lopen. Een van de onderdelen van het plan zijn de flexwoningen in het Spoordokgebied.
De gemeente wil ook overleggen met eigenaars van particuliere complexen om te kijken of er statushouders in ondergebracht kunnen worden. En de gemeente praat met woningcorporaties om te kijken wat die kunnen betekenen. Maar vanwege de woningkrapte is dat voor de wat langere termijn.
De achterstand die Leeuwarden heeft opgelopen, gaat om 43 statushouders. Verder staat de gemeente voor de opgave om dit jaar ook nog eens 373 statushouders op te vangen.

Start van de bouw

Volgens wethouder Hein de Haan van Leeuwarden zal geprobeerd worden om 1 juli met de bouw van de woningen te beginnen. "Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat de kans dat we dat halen klein is. Dus ik hoop heel snel na de zomer en liever eerder voor de eerste 96 en snel daarna de volgende 96."
De gemeenteraad van Leeuwarden moet nog wel beslissen over het plan van de 192 flexwoningen.