Lente in Makkum: zeearend voert drie kuikens

Een fragment uit de video, waarin de zeearend de kuikens voert © Albert Draaijer
Het gaat goed met de zeearenden in onze provincie. Op verschillende locaties komen de kuikens uit de eieren en dat levert mooie beelden op.
Albert Draaijer uit Koudum houdt de zeearenden al jaren in de gaten. Onder andere in Makkum zit nu een moeder met drie jongen. Die zijn op 1 april uit het ei gekomen.
"Ik zag dat de zeearend de kuikentjes aan het voeren was", vertelt Draaijer. "Ik dacht: dat kan toch niet waar zijn, drie kuikens? Maar toen ik thuiskwam zag ik het beeld terug en inderdaad, het waren er drie."
Unieke beelden van zeearend en drie kuikens in Makkum
De volwassen vogels zijn erg grote dieren, de jongen zijn nog maar heel klein. "Het voeren gaat dus heel voorzichtig. Het is een joekel van een dier, maar ze geven heel kleine stukjes eten aan de kleintjes."
Al zes jaar lang filmt Draaijer de zeearenden. Vorig jaar in Koudum had hij er ook al een vastgelegd met drie kuikens. "Dat was al uniek, het was de enige plek in Fryslân met drie kleintjes. Maar er is genoeg voedsel in de Makkumerwaard, dat is een gouden plak voor de vogels."
Een zeearend in De Alde Feanen, vorig jaar © It Fryske Gea
In totaal zijn er nu vijf of zes paren in de zuidwesthoek, volgens Draaijer. "Meer bomen dan dat zijn er ook niet geschikt voor. Zo is het ook wel genoeg, want dan zitten ze elkaar ook niet in het vaarwater."

Meesten van heel Nederland

Draaijer geeft regelmatig lezingen over de zeearend. Hij vertelt dat de omstandigheden hier goed zijn voor de dieren. "Hier zijn de meesten van heel Nederland. Dat komt door de meren in onze provincie. Maar ook doordat er veel ganzen zijn. Dat heeft ook nadelen, voor de kieviten is het lastig bijvoorbeeld. Dus een beetje beheersen zou ook niet verkeerd zijn."
Vroeger vlogen de zeearenden ook wel door Fryslân, maar toen hadden ze nog geen kans om zich hier te vestigen. "De notabelen vonden het mooi om een opgezette zeearend op het bureau te zetten", vertelt Draaijer. De jagers mochten toen ook overal komen en op de dieren schieten.
Voor Draaijer zijn dit mooie weken. Hij kan zelf veel genieten van de vogels. "Maar ik geniet er ook zo van dat anderen ervan genieten."