Einde aan acht jaar onzekerheid: Oekraïense Yaroslava Tymts mag blijven

Yaroslava Tymts © Omrop Fryslân
Na acht jaar in Nederland komt er een einde aan de onzekerheid: de Oekraïense Yaroslava Tymts en haar gezin mogen in Nederland blijven. Ze hebben een verblijfsvergunning gekregen.
De familie Tymts verliet Oekraïne in 2014 toen de Krim, waar ze woonden, illegaal werd geannexeerd door Rusland. De eerste jaren zat het gezin in verschillende azc's in Nederland. Uiteindelijk kwamen ze terecht in St.-Annaparochie, inmiddels wonen ze in het azc van Burgum.
Yaroslava Tymts mag in Nederland blijven: "Zonder jullie was het niet gelukt"
"Pas deze week kregen we op papier dat we mochten blijven", zegt Yaroslava. "Toen we recent bij de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, red.) waren, vroegen we of we de beslissing direct mochten horen. Maar de ambtenaar zei dat het nog wel weken kon duren."
Ik besef nog niet echt dat het nu echt klaar is.
Yaroslava Tymts
Het kwam dus als een verrassing dat ze het deze week toch hoorden. "M'n ouders hebben wel een paar keer gevraagd of ik het goed heb gelezen, want ze kunnen het niet geloven. Ik besef wel hoe belangrijk deze beslissing is, maar ik besef nog niet echt dat het nu echt klaar is."
Yaroslava is sinds 2018 leerlinge op het gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. Haar klasgenoten kwamen regelmatig in actie voor haar, bijvoorbeeld in november 2019. Toen dreigde de familie teruggestuurd te worden naar Oekraïne. Klasgenoten en docenten kwamen in actie en boden een petitie met 2.000 handtekeningen aan in Den Haag.

Langer in onzekerheid

Toen Nederland begin 2021 in lockdown zat, werden alle uitzettingsprocedures stilgelegd. Maar de onzekerheid was niet weg. In 2021 voerden leraren opnieuw actie, met een les op het Zaailand in Leeuwarden over vluchtelingenbeleid, Oekraïne en over Yaroslava zelf.
"Yaroslava is het schoolvoorbeeld van integratie", zei rector Dirk-Jan Dekker toen. "Het meisje is geworteld in de gemeenschap en op school. Zo'n leerling willen we niet kwijt."
Tymts richtte de jeugdraad van de gemeente Waadhoeke en de jongerenafdeling van de ChristenUnie in Fryslân op. Op school is ze onder andere actief als voorzitter van de leerlingenraad.
Toenmalig ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers met Yaroslava Tymts © Leo Middelsé, Wytse Vellinga
De school is blij dat er nu een einde komt aan de lange onzekerheid voor de familie Tymts. Ze zullen wel moeten verhuizen uit het azc, een nieuwe woonplaats is nog onbekend. "We hopen natuurlijk dat Yaroslava in Fryslân blijft en dat ze in 2024 bij ons eindexamen zal doen", zegt Dekker.
Voor de nieuwe woonplaats mocht de familie Tymts wel drie voorkeursprovincies doorgeven. "We hopen natuurlijk dat we in Fryslân mogen blijven. Verder hebben we Groningen en Drenthe doorgegeven, maar dat is dus nog even afwachten."

Uitrusten

Om het nieuws te vieren, steekt de school dinsdag de Oekraïense vlag uit en hangen er slingers. Voor alle leerlingen en medewerkers is er een traktatie. Thuis in Burgum komt er geen groot feest. "We willen vooral rust nemen, want we zijn vooral moe. We hebben nu eindelijk wat minder stress."