In actie voor de bij: "Klein beestje met een grote impact"

Jannie Slot © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Het gaat niet goed met de bij. Stichting The Pollinators begint daarom de campagne 'Voer de bij bij'. Vanaf maandag kunnen mensen bij zogenoemde 'bijenvoedselbanken' zaadjes ophalen om ze daarna in eigen tuin te planten.
Dat kan onder andere bij Jannie Slot in Leeuwarden. Ze wil graag de natuur een handje helpen. "Het is een heel klein beestje dat een grote impact heeft. Ik ben zelf op zoek naar een balans van hoe kun je zelf goed leven, maar hoe kun je ook rekening houden met alles wat er al is."

Gifvrij

Dochter Mare vindt het belangrijk om zich in te zetten voor de bij. "Het is belangrijk voor ons en voor de bloemen, want de bloemen zijn gewoon mooi. En ook voor de bijen is het fijn dat er weer mee bloemen worde geplant. Daar halen ze nectar uit", vertelt zij. "De bijen moeten ook gewoon kunnen leven want anders kunnen wij ook niet leven."
Er komt een actie 'voer de bij bij' om de bij te redden
Het is volgens Jannie belangrijk dat mensen goed kijken naar wat voor bloemen zij in de tuin zetten voor de bijen. Niet alle planten die je in de tuincentra kunt kopen, zijn geschikt. "Deze zaadjes zijn gifvrij. Dat zijn lang niet alle bloemen helaas. Dus het is extra belangrijk om er rekening mee te houden."
Bijen © Shutterstock.com
Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze de hele zomer tussen de bijen zitten, zegt Jannie. "Ze blijven vaak een beetje bij het plantje in de buurt. Maak gewoon een heel klein stukje van de tuin vrij voor de bijen."
Vanaf maandag kunnen op verschillende plekken de zaadjes afgehaald worden. Het idee is om op 'Nationale Zaaidag' op 22 april alle zaadjes te planten.