Er wordt al sinds 1861 gesproken over de Lelylijn, maar gebouwd wordt er nog steeds niet

De tentoonstelling in het Modelspoor Museum in Sneek © Omrop Fryslân
Over de Lelylijn wordt al ruim 160 jaar gesproken, maar er is nog niets van terechtgekomen. Dat is de conclusie van het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek. Demissionair gedeputeerde Avine Fokkens mocht daar een tentoonstelling over de Lelylijn openen.
"Er wordt al 160 jaar over gedebatteerd, maar een knoop is er nog steeds niet doorgehakt", zegt conservator Astrid Schots. "Ik hoop dat het niet nog eens 160 jaar duurt."
Van 1861 tot nu: praten over de Lelylijn, maar niet bouwen
Met de tentoonstelling willen ze in het museum de historie laten zien van een spoorlijn die nu in de schijnwerpers staat. "We willen de historie laten zien, maar ook de toekomst. Want welke trein kan er rijden?" Daarvoor hebben ze een schaalmodel staan van de Hyperloop. Dat is een magneetzweeftrein die met hoge snelheid door een vacuümbuis rijdt.
Demissionair gedeputeerde Avine Fokkens © Omrop Fryslân
De eer van de openingshandeling was voor demissionair gedeputeerde Avine Fokkens. Zij wordt wel beschouwd als de moeder van het project. Ze sprak de hoop uit dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten de Lelylijn omarmt: "We verdienen die lijn gewoon."
Dat blijkt ook uit de geschiedenis, zo zegt Fokkens. "Het is een historische fout. Er had al een spoorlijn moeten lopen over de Afsluitdijk. Vervolgens had de Lelylijn er begin deze eeuw al moeten komen. Als ze het nu weer laten gaan, zou dat voor de derde keer zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat ze dat de derde keer weer laten gebeuren."