Deze superbatterij moet de energierekening van Thialf halveren

De zeecontainer als energiehub bij bollenbedrijf 't Veld in Moerbeek © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
In de strijd tegen de hoge energierekening wil ijsstadion Thialf een nieuwe stap zetten. De 2,5 miljoen euro subsidie van het Rijk wordt gestoken in een energiehub: een systeem dat al wordt gebruikt in Noord-Holland.
Achter de schuur van een bollenbedrijf in Moerbeek staat een grote zeecontainer. Je zou er, op zoek naar een dure energiehub, zo voorbij lopen. Maar als de deur open gaat komt er een vernuftig systeem vol kabels, stekkers en ventilatoren tevoorschijn.
Ook is te zien dat er grote kabels van de zonnepanelen op het dak, via een serie aan omvormers, naar de zeecontainer lopen.

Grote oplaadbare batterij

De container is eigenlijk een soort groot uitgevallen oplaadbare batterij, legt Jacob-Jan Vijn uit. Hij is directeur van Enduso, dat de energiehub aan Thialf zal leveren. "Bij Thialf komen twee van deze containers te staan. Dat komt omdat de energievraag daar groter is."
"Natuurlijk is het niet zomaar een kwestie van wat kabels aansluiten; je hebt ook met vergunningen te maken. Maar als we de situatie goed in kaart hebben, kunnen we vrij snel schakelen."
Dit is de enerzjyhub dy't Thialf ek graach oanskaffe wol
Interim-directeur Minne Dolstra van Thialf is al meerdere keren bij het Noord-Hollandse bedrijf geweest om naar de werking te kijken. "Ik heb wel een plek bij Thialf in mijn hoofd voor deze containers. Aan de achterkant, mooi uit het zicht", zegt hij. "Maar je hebt ook te maken met een gemeente en andere partijen, dus dat is nog even afwachten."

Stroom inkopen en verkopen

Met speciale software, gekoppeld aan de energiehub, kan het systeem straks automatisch stroom inkopen en opslaan wanneer de prijs laag is. Bij een hoge prijs voor stroom kan het systeem juist energie terugleveren aan het net. Onderaan de streep levert dat een lagere energierekening voor Thialf op.
De energiehub die ook bij Thialf moet komen © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
"We hadden een vast contract", zegt Dolstra. "Als wij niet overgestapt waren naar een dynamisch contract, waren de energiekosten afgelopen jaar boven de twee miljoen euro uitgekomen. Op een omzet van vier miljoen gaat dan het licht gewoon uit."
Maar de kosten zijn nog steeds te hoog en dus is de energiehub een uitkomst, is de gedachte. "Voor de energiecrisis was onze energierekening zo'n 800.000 euro. Met dit systeem verwachten we uit te komen op 400.000 euro."
Deze technologie kan ook heel interessant zijn voor bijvoorbeeld zwembaden
Interim-directeur Minne Dolstra van Thialf over de energiehub
Die verwachting is mede gebaseerd op de energierekening van het bollenbedrijf in Moerbeek. Die is het afgelopen jaar met de helft gedaald, zegt Vijn. "Je ziet dat het hier haalbaar is. Misschien dat er voor Thialf zelfs nog wat meer in zit, maar exacte cijfers kan ik daar niet over geven. Dat moet de praktijk uitwijzen."

Zwembaden

Bij de subsidie van de minister is wel de voorwaarde gesteld dat Thialf de ervaringen met de energiehub moet delen met andere sportlocaties. "Wij hebben als ijsstadion een maatschappelijke functie. Dat zullen we dus ook zeker doen", zegt Dolstra daarover.
Hij wijst daarbij op een grote watertank op het terrein naast zich. "Deze bollenboer bijvoorbeeld heeft een grote tank met water die hij met energie verwarmt. Dat kan hij gebruiken in zijn kassen. Zo kan deze techniek ook heel interessant zijn voor bijvoorbeeld zwembaden."
Het scherm van de energiehub © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Op het kantoor van het bedrijf in Noord-Holland hangt een groot scherm met de wereld aan informatie. Zo is de hele tijd te zien hoeveel energie de zonnepanelen opleveren en of de batterij aan het laden is of dat er juist energie terug wordt geleverd aan het net.
Dolstra krijgt straks ook zo'n scherm op kantoor. "Daar kan hij dan vierentwintig uur per dag alles in de gaten houden", lacht Vijn.