Lemster zorgboerderij helpt schoolkinderen die zijn vastgelopen in het systeem

Schoolkinderen aan het werk op zorgboerderij Marlestate in Lemmer © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Het aantal schoolkinderen dat vastloopt in het systeem en dat thuis komt te zitten neemt steeds verder toe. Initiatieven zoals zorgboerderij Marlestate in Lemmer proberen deze kinderen toch een plek te geven.
Het waren vorig jaar in heel Nederland 20.000 kinderen, en dat zijn er maar liefst 5.000 meer dan het jaar daarvoor. Sinds de Wet passend onderwijs ingevoerd is in 2014 zijn het er nog nooit zoveel geweest.
In een van de stallen van de zorgboerderij zijn diverse jongeren druk bezig. De kalfjes krijgen vers water, de vloer wordt schoongemaakt en even verderop krijgen de koeien eten.
Eigenaar Jacoba van der Werf, die zelf uit het onderwijs komt, ziet van een kleine afstand tevreden toe. "Sem komt hier 's ochtends om 07.00 uur al. Dat zegt dat dit bij hem past."

Structuur

Op Marlestate krijgen kinderen die niet meer meekomen op een reguliere school toch een programma met structuur aangeboden. Ze voeren werkzaamheden uit, de koeien eten geven bijvoorbeeld, maar er is ook ruimte voor onderwijs. Dat gebeurt allemaal onder leiding van een gekwalificeerde docent.
De 15-jarige Sem kwam thuis te zitten toen het op school niet meer ging
"Die duidelijkheid is wel heel belangrijk. Maar ook de aandacht van die als begeleider, een luisterend oor zijn voor ze", legt Van der Werf uit. "Dat ze kwijt kunnen wat er thuis speelt bijvoorbeeld, maar ook de leuke dingen die er gebeuren. Dat ze er mogen zijn en dat wij ze zien. Want dat verdienen ze."

'Teveel prikkels op school'

Een van hen is de 15-jarige Sem uit Workum. "Op school waren er voor mij teveel prikkels. Daardoor ging het bijna niet meer. Daarna was er ook nog een incident, om het zo maar te zeggen, en uiteindelijk ben ik van school gegaan."
Sem is nu drie dagen per week op Marlestate. Hij verzorgt daar met andere jongeren de kalfjes. Ook zit hij nog drie dagen bij Corriente, een dagbesteding in Koudum. Daar leert hij hout bewerken.
Sem aan het werk op zorgboerderij Marlestate © Omrop Fryslân
"Sem kwam met zijn moeder bij ons. Hij zat thuis, maar dat wilde hij niet meer", weet Marieke Hornstra van Corriente nog. "Daarom hebben we voor hem een passende dagbesteding gevonden. Maar hij moest natuurlijk ook nog onderwijs krijgen. Dat heeft Jacoba opgepakt hier op Marlestate. Zo hebben we de samenwerking met elkaar gevonden, en voor Sem betekent dat dat zijn week gevuld is met structuur."

Meer samenwerken

Die samenwerking tussen verschillende partijen, daar moeten we veel meer naar kijken als gemeenschap, zegt Jacoba van der Werf.
"Soms gaan jongeren van ons na een jaar toch weer terug naar school. Dat gebeurt dan met begeleiding van ons. Dat wil ik iedereen zo graag meegeven, zoek de samenwerking. Scholen, zorginstellingen. We moeten het samen doen voor deze kinderen."
Drukte op de boerderij © Omrop Fryslân
Sem heeft inmiddels zijn leven, na een paar jaar begeleiding van Marieke en Jacoba, redelijk op de rit. Hij doet dit jaar examens, en heeft zich ingeschreven voor een mbo-opleiding. "Ik wil de houtbewerking in. Zonder dit traject was ik niet zover gekomen. Ik ben wel trots op mezelf dat ik dit heb bereikt."