Schade bij brand in Heerenveen is groot, bewoners naar vervangende woonruimte

© Dennis Stoelwinder
Een dag na de grote brand in het centrum van Heerenveen is duidelijk hoe groot de schade is. Van het pand zelf, met een grillroom onderin en appartementen erboven, is niets meer over.
De brand brak gisteren om ongeveer 18.45 uur uit. Al vrij snel werd opgeschaald naar zeer grote brand en een GRIP 1-situatie. Er werd ook een NL-Alert verstuurd. Dat de brandweer zo groot inzette, had te maken met de ligging van het pand, met veel bebouwing eromheen.
"It was niet direct duidelijk hoe de brand zich ontwikkelde en wat het slachtofferbeeld was", zegt brandweerwoordvoerder Marco Kinderman.
De verdiepingen van de eetgelegenheid zijn ingestort en liggen op de grond. De twee appartementen die in het pand zaten zijn volledig verloren gegaan. "De bewoners zijn later op de avond nog ter plaatse gekomen, maar zij waren bij het uitbreken van de brand niet thuis."

Naastliggende panden behouden

Door de inzet van de brandweer zijn de gebouwen naast de grillroom wel zonder schade. Omdat niet duidelijk was waar de brand precies ontstaan was, was er een tijd lang gevaar oor schade aan naastliggende gebouwen, vertelt Kinderman. "Na een paar uur was er nog steeds kans dat de brand kon overslaan."
Maandag wordt bekeken of de eerste bewoners van naastliggende panden weer terug kunnen keren naar hun woning.
Met de brand was het druk in Heerenveen. Ook vandaag staan veel mensen in het centrum te kijken naar de ravage.
Kijk hier naar de foto''s: