Zuidoost-Zorg zorgt met personeelsmuziekband voor reuring in vestigingen

© Omrop Fryslân, René Koster
Zorginstelling Zuidoost-Zorg met vestigingen op meerdere locaties in Fryslân verleent niet alleen zorg, maar maakt ook muziek. Een band van personeelsleden geeft optredens en betrekt de cliënten daar zoveel mogelijk bij. En dat blijkt een succes.
Volgens bandleider en muziektherapeut Christiaan Dokter is het gezamenlijk maken van muziek van onschatbare waarde. "Voor ons als personeelsband, maar vooral ook voor de cliënten."
De band 'Dr. and the purples' bestaat uit medewerkers uit alle lagen van de organisatie: zorgmedewerkers, stafleden maar ook een ICT'er en een klinisch psycholoog. Het repertoire van de band is breed. Het gaat van Kom van dat dak af en Tulpen uit Amsterdam met het grootste gemak naar een psalm of andere christelijke lieden.
© Omrop Fryslân, René Koster
Martha is verzorgende bij Zuidoost-Zorg. Op vrijdagmiddag is ze zangeres bij de band. "Ik zie regelmatig dat mensen de tranen in de ogen hebben, omdat ze het optreden zo mooi vinden, maar ook omdat ze kunnen meedoen met allerhande kleine slaginstrumenten.

Kippenvel

ICT'er Sabrina komt in haar dagelijkse werk niet in contact met cliënten. Ze vindt het fantastisch dat zoiets via de muziek wel gebeurt. "Ik krijg soms kippenvel als ik zie wat het met mensen doet. Dat je echt iets losmaakt."
© Omrop Fryslân, René Koster
Pieter Meindertsma is psycholoog en drummer van de band. In zijn werk houdt hij zich voornamelijk bezig met diagnostiek: wat is er met iemand aan de hand en waar moet de begeleiding en eventuele therapie uit bestaan.

Reuring

In muziek kan hij zich uitleven. Hij wordt blij als hij ziet hoe de muziek aanslaat bij de mensen. "Het zijn vaak oudere mensen waarvoor we spelen. Muziek doet iets met ze, en hun brein. Ze herkennen liedjes en genieten daarvan. Maar ook al van de reuring die ontstaat als we in de gemeenschapsruimte de muziekinstallatie opbouwen. En dan moet het spelen met interactie nog gebeuren!"
Volgens Meindertsma past deze aanpak bij de visie van Zuidoost-Zorg: "Geef mensen ruimte om te doen waar ze blij van worden!"
De reportage over de band bij een optreden in De Meente in Gorredijk.