LC-journalist Patrick van 't Haar helpt in Oekraïne en viert verjaardag kleine Dima

© Patrick van 't Haar
"Vraag me niet waarom, maar ik moest ernaar toe", zegt Patrick van 't Haar. De journalist van de Leeuwarder Courant is nu voor de vierde keer in Irpin, Oekraïne. Juni, vorig jaar was de eerste keer. Om verhalen te schrijven over de mensen in Oekraïne en hoe ze leven in tijden van oorlog.
Inmiddels haalde hij met de LC en het Dagblad van het Noorden vier ton op en is schrijven en hulpverlening een combinatie geworden.
In juni afgelopen jaar ging Van 't Haar voor het eerst naar Oekraïne. Eenmaal in Irpin kwam hij in contact met een familie die in een appartementengebouw woont dat beschadigd is. Daar is ook hun 8-jarige zoontje Dima. Het jongetje steelt zijn hart.

Nooit vrede

"Het leven van dit kind is een heel ander verhaal dan de situatie in
Leeuwarden. Hij zit veel in de schuilkelder."
Kleine Dima werd geboren in 2014. Toen begon het conflict in de Donbas. De familie van Dima komt uit de Donbas. Eigenlijk heeft Dima nooit in vrede geleefd.
Dima is gek op voetbal. Hier is hij op het voetbalveld van zijn club © Patrick van 't Haar
Zeven van de tien gebouwen in Irpin zijn beschadigd door de oorlog, zo ook het gebouw van het gezin. Van 't Haar zet een kleine actie op om de mensen in het appartementencomplex te helpen en de beschadigingen weer te repareren. Dat ging redelijk eenvoudig. Zo begon het balletje steeds meer te rollen.

Kleine moeite, grote betekenis

"Ik ontdekte hoe makkelijk het is om met relatief weinig inspanning te kunnen helpen en iets te kunnen doen wat daar van grote betekenis is."
Hij leert weer andere mensen kennen en er komt steeds meer hulp. Het resulteert in een grote actie van de LC en het Dagblad van het Noorden. Lezers worden opgeroepen om te doneren. Van 't Haar hoopte op een ton, maar dat werd vier ton. "Dan kun je grote dingen gaan doen."

Richting de frontlinie

Van het geld worden voornamelijk voedselpakketten, maar ook generatoren en andere benodigdheden gekocht. Dat gebeurt in samenwerking met verschillende organisaties. De spullen gaan niet alleen naar Irpin, maar ook naar andere regio's, zoals Cherson.
Als zij niet schrikken, heb ik ook geen reden om bang te zijn.
Patrick van 't Haar
Als de LC-journalist er is, is de standplaats van de hulpgroep voornamelijk Irpin, maar hij ging de vorige keer ook meer richting het ware oorlogsgebied. Daar wonen mensen bijna in de frontlinie en hebben het nog veel zwaarder. Van 't Haar gaat met Oekraïense hulpverleners naar dorpen die op vijf kilometer van de stellingen liggen.
Op de vraag of dat niet gevaarlijk is zegt hij: "Daar ben ik niet mee bezig. Ik ga op zo'n soort tripje altijd met mensen die daar vaker naar toe gaan. Als zij niet schrikken, heb ik ook geen reden om bang te zijn. Natuurlijk is het gevaarlijker dan Leeuwarden maar het effect van wat je kunt doen voor de mensen die in een klotesituatie zitten is ook veel groter."

Verjaardag

In die dorpen komen de grote NGO's (hulporganisaties) bijna niet. Deze mensen zijn volledig afhankelijk van de mensen die er toch wel durven komen.
Momenteel is Van 't Haar weer in Irpin. Met een bus vol met etenswaren en andere hulpmiddelen vertrok hij deze week richting Oekraïne. Een ambulance die daar ook heen werd gebracht, ging ook mee. Om te helpen dus, maar ook voor kleine Dima. Die wordt op 2 april 9 jaar.
Dima had Patrick gevraagd om, als hij toch naar Oekraïne terug zou komen, of hij dan op zijn verjaardag daar zou kunnen zijn. Afgelopen woensdag is Van 't Haar naar Irpin gegaan. Ook met een tas vol cadeautjes voor Kleine Dima.
Patrick van 't Haar over zijn werk in Oekraïne