Uitslaande brand in centrum van Heerenveen is onder controle

© SRFotografie
In het centrum van Heerenveen heeft zaterdagavond een zeer grote brand gewoed. De uitslaande brand was in een ruimte boven een eetgelegenheid. Om ongeveer 23.30 uur was de brand onder controle.
De klanten die aanwezig waren in de eetgelegenheid zijn geëvacueerd. Omliggende huizen zijn eveneens ontruimd. De vijf bewoners daarvan hebben onderdak gevonden voor de nacht.
Twee personen hebben rook ingeademd en zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Een van hen is voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht.
Lange tijd was het moeilijk voor de brandweer om goed bij de brand te kunnen komen. Een deel van het gebouw is daarom gesloopt, zodat de brandweer er beter bij kon. Na ongeveer vijf uur was de brand onder controle. De brandweer is nog wel lang bezig met nablussen.
Woordvoerder Marko Kinderman over de grote brand in het centrum van Heerenveen
Toen de brandweer aankwam aan het Breedpad was het al een grote brand. Later is opgeschaald naar een zeer grote brand vanwege de dichte bebouwing. De brandweer kon daarmee extra slagkracht te krijgen.
Er was aan het begin vooral veel rookontwikkeling. Een NL-Alert is verstuurd met de oproep niet naar het centrum te komen en uit de rook te blijven.
Aanvankelijk dacht de brandweer dat er een appartement in de ruimte boven de grillroom zat, maar dat blijkt niet zo te zijn. De ruimte hoort bij de eetgelegenheid.
© Omrop Fryslân
De brandweer deed met een megafoon de oproep om de hulpdiensten de ruimte te geven en niet in de rook te gaan staan. "Dit is heel ongezond voor u. Uit de rook en afstand nemen. Op last van de brandweer. Verwijdert u!"
Er stonden een paar honderd in de buurt naar de te kijken. Sommigen met kinderen, anderen met de hond.
Grip 1 was ook van kracht. Dat betekent dat er vanwege de ernst van de brand coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig was.
Veel mensen staan naar de brand te kijken © Omrop Fryslân