Probleemloze missie in Polen: Leeuwarder F-35's komen terug naar Nederland

Een F-35 © Defensie
De 170 medewerkers van de Leeuwarder vliegbasis die gestationeerd waren in het Poolse Malborg, komen weer naar huis. Maandag kunnen zij hun koffers pakken en komen ze terug naar Nederland. De acht F-35's krijgen dan tijdelijk een plek op vliegbasis Volkel.
Twee maanden lang waren de Leeuwarders actief in Polen. Ze waren daar verantwoordelijk voor de bewaking van het NAVO-luchtruim. Ze moesten vier keer in actie komen om Russische toestellen te onderscheppen. "Dat was voornamelijk in het begin", zegt commandant Guido Schols. "Daarna nam de activiteit af. Waar dat aan ligt, geen idee. Dan moet ik in een glazen bol kijken."
Schols denkt dat het misschien wel te maken heeft met de oorlog in Oekraïne, waar de Russen tegen problemen aanlopen. Ook is Finland net het 31e lid van de NAVO geworden. "Feit is dat de activiteit is afgenomen."
Een Leeuwarder F-35 onderschept een Russische SU-27. © Defensie
De Leeuwarders zijn met acht F-35's die kant op gegaan. Dat gaf de militairen de kans om meer te doen dan alleen de luchtbeschermingstaak. Schols: "We hebben veel kunnen trainen en de beveiliging ook goed kunnen doen. Wat we geleerd hebben, is dat de F-35 uitstekend voldoet aan de eisen voor alle missietypes die we willen vliegen."

Aanwezigheid schrikt af

Er is veel geoefend in NAVO-verband. Zo werden grote oefeningen gehouden boven de Baltische Staten maar ook boven Roemenië. "Naast de rol in Polen vlogen we dagelijks samen met andere NAVO-toestellen missies langs de grens met Rusland. Die aanwezigheid geeft ook afschrikking", zegt Schols.
Maandag vliegen de F-35's naar de vliegbasis Volkel. De basis in Leeuwarden is dicht. Daar wordt gewerkt aan de renovatie van de beide start- en landingsbanen. Eind augustus komen de F-35's dan weer terug naar Leeuwarden.