Slag op de trom in Tijnje: al 40 jaar krijgen scholieren in Opsterland muziekonderwijs

Muziekonderwijs in de gymzaal © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Een bijzonder jubileum in de gemeente Opsterland. Daar bestaat het muziekonderwijs 40 jaar. Bij deze mijlpaal wordt door veel basisscholen uitgebreid stilgestaan.
Het gaat om het zogenaamde IMV-onderwijs (Individuele Muzikale Vorming). Woensdag 5 april geeft een flinke delegatie basisschoolleerlingen een mega-concert in Sportcentrum Kortezwaag. Daar worden de duizend kinderen verwacht. Om goed te kunnen repeteren, mogen de kinderen het instrument dat ze gebruiken ook mee naar huis nemen.
40 jaar muziekonderwijs in Tijnje
Vrijdagochtend oefenen de groepen 4 tot en met 7 van OBS de Opsteker met slagwerk, gitaar en het keyboard. 40 jaar geleden kwam het initiatief voor het muziekonderwijs van de gemeente Opsterland. Ze wilden dat kinderen meer geloofden in zichzelf. Op school kregen leerlingen les op muziekinstrumenten door vakspecialisten.

Instrumentenfonds

De scholen vinden het belangrijk dat kinderen muziekonderwijs krijgen omdat leerlingen zich kunnen uiten via muziek, dans, theater, beeldende vorming en creativiteit. Het zou volgens de gemeente ook bijdragen aan de individuele ontwikkeling van kinderen.
De meeste activiteiten worden gefinancierd door de gemeente Opsterland. Ze hebben daar een speciaal instrumentenfonds voor. Het IMV-onderwijs wordt georganiseerd door de cultuurcoach in de gemeente.