Reptielen worden steeds vaker teruggebracht: "Terrarium een dure zaak"

© Auke Zeldenrust, Omrop Fryslân
Reptielasielen hebben het druk met de opvang van slangen, spinnen en leguanen. In de coronacrisis zijn ze massaal aangeschaft, nu worden ze massaal weer ingeleverd. Ook willen een hoop mensen de reptielen vanwege de hoge energiekosten niet langer meer houden.
Dat merken ze ook bij reptielenwinkel Repticura in Leeuwarden. Eigenaar Ytsje Elsinga verkoopt slangen, spinnen, gekko's, hagedissen en nog veel meer soorten reptielen. In de coronatijd mocht de winkel open blijven en werd er goed verkocht.

'Geld terug'

Nu die crisis voorbij is, brengen een hoop mensen de dieren terug. "Mensen kunnen daar weer op uit en van alles doen. Daar past de verzorging van een slang of een ander reptiel niet bij", vertelt Elsinga over waarom mensen zo massaal van hun dieren af willen.
© Auke Zeldenrust, Omrop Fryslân
Elsinga neemt alle reptielen terug. Dat is omdat ze het alternatief, doden of dumpen in de natuur, niet wil hebben. "Sommige klanten willen hun geld terug maar dat doen we niet. Dat levert wel een discussies op maar daar kunnen we niet aan beginnen. Wij maken ook kosten om ze weer op te vangen en te verzorgen."
De laatste tijd ziet de reptielenwinkel steeds meer klanten terug door de energiecrisis. "De reptielen hebben behoefte aan warmte en licht, anders worden ze zwak of ziek. Eén terrarium is nog wel te betalen, maar als je er vier hebt, wordt het wel een dure zaak."
© Auke Zeldenrust, Omrop Fryslân
De eigenaar van de reptielenwinkel waarschuwt mensen dan ook om niet zomaar een reptiel te nemen. Zo'n dier in huis vraagt volgens Elsinga een grote verantwoordelijk en een hoop voorbereiding.