Tussen de superjachten wordt in Makkum ook rustig aan een cruiser gewerkt: "Wij hoeven hier niet te presteren"

© Omrop Fryslân
Scheepsbouwer De Vries in Makkum is bekend vanwege de gigantische jachten die er gemaakt worden. Maar in een van de werkplaatsen, wordt al twee jaar aan iets anders gewerkt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Een cruiser van zo'n 12 meter, uit 1953 is gevonden in vervallen staat in een schuur op Marktplaats. Het schip wordt opgeknapt in Makkum. "We maken hem weer helemaal nieuw, het is een stukje erfenis dat wij weer op de golven willen zetten met behulp van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt", legt manager Japke van Groning uit.
Allen Hutchinson is zo'n medewerken. Hij werkte al in de scheepsbouw maar moest door hartproblemen ophouden. "Het laatste jaar ging ik wat rondkijken bij verschillende organisaties, dan was de vraag, wat kan je doen? Kapper, werk in de winkel en toen: misschien toch scheepsbouw." Zo belandde hij weer in zijn oude vak.
Anders dan in de loodsen eromheen wordt hier gewerkt in een rustige omgeving, zonder druk, de medewerkers hebben geen deadlines. "Ze komen hier vaak heel verlegen binnen", vertelt projectleider Sieger van Kampen. "Het is ook een groot bedrijf maar uiteindelijk waar wij zitten is een hele kleine afdeling waar andere regels gelden. Wij hoeven hier niet te presteren, het ontwikkelen, innoveren, leren, dat is belangrijk."
De Vries bouwt dus voor de rijken maar geeft hierdoor ook de mensen die maar lastig aan een baan kunnen komen een kans. Van Groning: "We zijn een familiebedrijf en vinden het belangrijk om ook iets voor de maatschappij terug te doen."
Project Mira