Brandweerman Remco de Haan over redding kat: "Hij begon weer te miauwen"

© CAMJO Media
"De kat bewoog nog heel licht toen we hem vonden. Toen hebben we hem maar mee naar buiten genomen." Dat zegt brandweerman Remco de Haan van de brandweer in Menaam, die zich bij een woningbrand in het dorp ontfermde over een kat die in het huis was achtergebleven.
De Haan was donderdagochtend, samen met zijn collega's, opgeroepen voor een brand aan De Boech in het dorp. De woning stond vol rook toen de brandweer aankwam. "Die brand in de meterkast hebben we geblust. Daarna kwamen we bij de naverkenning de kat tegen in de badkamer.
Brandweerman Remco de Haan © Eigen foto
Op dat moment zat er volgens De Haan niet veel leven meer in het beestje. Samen met een collega bracht hij de kat naar buiten. "Mijn collega is hem toen tegen de klok in gaan strelen in de hoop dat er vers zuurstof werd aangevoerd. Zelf heb ik de zuurstoftas gepakt en aangesloten om de kat frisse lucht toe te dienen."

'Pootjes begonnen te bewegen'

De zuurstof had pas na een klein half uur effect. "Eerst begonnen de pootjes te bewegen, daarna hoorden we hem miauwen", vertelt de brandweerman. "En gelukkig ging hij daarna wat meer bewegen en ging hij zelfs rechtop zitten en om zich heen kijken."
Brandweerman Remco de Haan bezig met zijn reddingswerk
De baasjes waren erg blij met de reddingsactie van Remco en zijn collega. "Ze vonden het supertof dat wij ons er zo druk om maakten. Maar het lijkt me niet meer dan logisch dat je zo'n beestje eruit haalt. Het is voor die mensen ook gewoon een gezinslid."

'Mooi gedaan'

Volgens De Haan ging het om een kat van dertien jaar oud. De naam heeft hij in alle hectiek niet meegekregen. "Terug op de kazerne kreeg ik al allemaal berichtjes. Of ik dat was op foto's van het incident. Dan denk je goh, dat hebben we toch maar even mooi gedaan."