Verkenner legt vrijdag eindrapport voor: inzet op 4 partijen en akkoord op hoofdlijnen

Verkenner Chris Stoffer denkt na over de beste coalitie-opties © ANP
De verkenning om tot een nieuw college van Gedeputeerde Staten te komen gaat razendsnel. De bedoeling is dat de bevindingen vrijdag met Provinciale Staten gedeeld worden, zegt Abel Kooistra van BBB.
Fractievoorzitter Kooistra heeft dinsdag met Chris Stoffer om tafel gezeten, Stoffer is aangesteld als verkenner. Vorige week was er een eerste gespreksronde tussen Stoffer en alle partijen. Maandag maakte hij bekend dat er verder wordt gesproken met zes partijen: naast de BBB de PvdA, CDA, FNP, VVD en ChistenUnie.
Dat betekent dat GroenLinks, D66, JA21, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, SP en Provinciaal Belang Fryslân in ieder geval in de oppositie komen.

Verder met vier

Uiteindelijk moeten er vier partijen overblijven, is de bedoeling. Stoffer geeft dit als verkenner ook mee als 'zwaarwegend advies.'
"Dan kun je de rekensom maken dat er nog twee afvallen", zegt Kooistra, die daarmee een ruime meerderheid wil. "Dat doet recht aan de uitslag, vinden wij. Wij willen graag een stabiel bestuur met wat marge in de Staten."
Alle zes partijen in de coalitie, noemt Kooistra 'niet reëel.' Hij zegt: "Wij willen een coalitieakkoord op hoofdlijnen, dat wordt met zes partijen wel heel moeilijk. Wij willen graag het dualisme tot zijn recht laten komen, dat kan met vier partijen mooi."
Het Provinciehuis in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Naast inhoudelijke overeenkomsten is het prettig kunnen samenwerken ook een belangrijke factor. "Het gaat ook gewoon om vertrouwen, je moet met elkaar door één deur kunnen."

Vrijdag een eindrapport

Stoffer deelde dinsdag zijn bevindingen van de tweede gespreksronde met Kooistra. "Wij zijn tot een conclusie gekomen, die wordt verwerkt in een eindrapport dat we vrijdag in de loop van de dag naar Provinciale Staten sturen."
Abel Kooistra van BBB © Omrop Fryslân
Kooistra is tevreden dat het zo snel gaat. "We willen graag duidelijkheid scheppen en willen vrijdag laten zien welke kant we denken dat dit het beste uit kan", zegt hij.
"Het is wel belangrijk dat het zorgvuldig gaat, maar een beetje snelheid in het proces wordt ook gewaardeerd. Dan weet elke partij ook waar hij aan toe is de komende vier jaar."
Tegelijkertijd wil hij Provinciale Staten er ook bij betrekken. "Dat vinden we heel belangrijk: het moet een open en transparant proces zijn", legt Kooistra uit. "We naderen het einde van dit proces, dan vinden we het ook netjes als partijen daar nog wat van kunnen vinden."

Akkoord niet dichttimmeren

Na het advies is het in principe de bedoeling dat er een formateur wordt aangesteld. "Maar ik heb het rapport ook nog niet gelezen, het wordt nog geschreven. Dus we moeten eerst kijken wat Stoffer vindt, dan weten we vrijdag meer over welke route we nemen."
Daarna is het aan BBB om te bepalen wie de formateur wordt. Dat zou Stoffer kunnen worden, maar die beslissing ligt bij BBB.
Verkenner Chris Stoffer is vrijdag te gast in It Polytburo, het politieke programma bij Omrop Fryslân van Eric Ennema en Andries Bakker. It Polytburo is vanaf 17.15 uur op televisie te zien.
Kooistra zou het mooi vinden als er voor de zomer een akkoord op papier staat. Dat moet dus een akkoord op hoofdlijnen zijn.
"We merkten dat de coalitieakkoorden van de afgelopen jaren met resultaten op de puntkomma waren dichtgetimmerd. Partijen moesten elkaar op bepaalde punten vasthouden, terwijl ze daar eigenlijk niet helemaal achter stonden. Dat willen we graag voorkomen."

Gedeputeerden

Femke Wiersma uit Holwerd staat in ieder geval op de lijst als kandidaat-gedeputeerde. Daar zal vanuit BBB nog een kandidaat naast komen, bevestigt Stoffers.
Maar andere namen wil BBB nog niet noemen. "Wij schrijven eerst aan het akkoord, pas in de laatste fase komen namen en rugnummers in beeld. Dus we houden dat nog even voor onszelf." Daar zal ook de verdeling van portefeuilles cruciaal bij zijn.