Friese Statenleden geïnstalleerd: "Luister naar elkaar en maak verbinding"

De installatie van de nieuwe Statenleden © Jacob van Essen
Woensdag zijn de 43 Statenleden geïnstalleerd. Door de grote winst van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen zitten er veel nieuwe gezichten bij.
De commissaris van de Koning in Friesland Arno Brok hoopt op continuïteit in de Provinciale Staten en op verbinding met de 'mienskip'. Hij benoemt ook het "groen van de BoerBurgerBeweging" dat voor het eerst in de Staten vertegenwoordigd is. De nieuwe Statenleden leggen de eed afleggen, dat mag in het Fries en in het Nederlands.
De Statenleden worden geïnstalleerd:
De 43 Friese Statenleden worden geïnstalleerd
"Jullie hebben allemaal een mandaat gekregen van de kiezer en het is aan jullie het vertrouwen waar te maken", zegt Brok. "Hoeveel zetels je ook hebt: luister naar elkaar en maak die verbinding met de inwoners van onze provincie."

Ervaring

Brok vindt het jammer dat er niet veel mensen zijn die al lang in de Staten zitten. Zo gaat volgens hem ervaring verloren.
"We hebben nog drie leden die er langer dan tien jaar zitten. Daarmee spreek ik de hoop uit dat jullie er allemaal lang zullen zitten. Al heeft de kiezer het laatste woord."
De 43 Statenleden © Omrop Fryslân, Onno Falkena
De commissaris stond ook stil bij de grote overwinning van de BBB. "Het is uniek in de vaderlandse politieke geschiedenis dat een partij met één zetel in de Tweede Kamer de grootste wordt in alle provincies."
Brok roemde het feit dat het opkomstcijfer in Friesland met 65,5 procent het hoogste was van alle provincies. "Dat laat zien dat mensen hart hebben voor onze provincie."

Verkenner

Een dag na de verkiezingen werd Chris Stoffer (SGP) aangedragen als verkenner voor een nieuwe coalitie. Uit de gesprekken met alle partijen zijn naast de BBB vijf andere partijen overgebleven.
Het verslag van de verkenner gaat vrijdag naar alle partijen. Volgende week woensdag is er een extra bijeenkomst van Provinciale Staten over het verslag van Stoffer en de formatie.