Vier Statenleden krijgen lintje bij afscheid van Provinciale Staten

Bij het afscheid werd ook een groepsfoto gemaakt van de 43 Statenleden van de afgelopen periode. Slechts 16 van hen keren terug in de nieuwe Staten. © Omrop Fryslân
Bij hun afscheid van de Friese politiek zijn dinsdag vier Friese statenleden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Het gaat om Maaike Prins en Johan Tjalsma van het CDA, Wiebo de Vries van de ChristenUnie en Jan Walrecht van de PvdA.
Tjalsma en De Vries waren beide jarenlang lid van Provinciale Staten. Voor Prins en Walrecht geldt dat ze lange tijd actief waren in Provinciale Staten en een gemeenteraad.
Van de 43 zittende volksvertegenwoordigers namen dinsdag maar liefst 27 afscheid. Sommigen maakten zelf de keuze om te stoppen, maar anderen raakten hun mandaat kwijt door de uitslag van de verkiezingen. Door de politieke aardverschuiving van 15 maart komt maar een minderheid van 16 Statenleden terug in de nieuwe Provinciale Staten.

Ervaring gaat verloren

Commissaris van de Koning Arno Brok bedankte alle Statenleden voor hun inzet: "U hebt er ontzettend veel tijd in gestoken". De commissaris noemde het jammer dat er zoveel politieke ervaring verloren gaat voor Provinciale Staten.
De 'oude' Provinciale Staten van Fryslân kwamen dinsdag voor het laatst bijeen voor hun afscheid. Woensdag gaat officieel de nieuwe volksvertegenwoordiging van start, die op 15 maart door de inwoners van Fryslân is gekozen.
Commissaris Brok keek terug op de huidige Statenperiode, die verstoord werd door het coronavirus. Hij zei dat het in de Friese Staten 'gelukkig' heel gewoon is om te proberen politieke verschillen te overbruggen: "De samenwerking is over het algemeen prettig".

Prettige samenwerking

Verschillende statenleden onderstrepen dat door de collega-Statenleden, de commissaris en de griffie uitgebreid te bedanken voor de prettige samenwerking. Alleen afscheidnemend Statenlid Erwin Jousma van FvD benoemde dat hij de sfeer in de staten ook een tijd lang 'minder fijn' had gevonden.
Commissaris van de Koning Arno Brok © Hoge Noorden / Jacob van Essen
Brok wees er ook op dat twaalf Statenleden tussentijds ophouden. Ook landelijk is de afgelopen vier jaar bijna een kwart van de Statenleden voortijdig opgestapt. Brok vindt 'die wisselvalligheid' een slechte ontwikkeling.

Vertrouwen in de politiek

Het is volgens hem ook niet goed voor het vertrouwen van de burgers in de politiek. Hij vroeg daarom de aanwezige Statenleden om 'zuinig te zijn op het mandaat van de kiezer' en in ieder geval de termijn van vier jaar vol te maken.
De commissaris ziet nog liever dat de statenleden langer dan vier jaar actief zijn, want zoiets is goed voor de dossierkennis en het 'politieke geheugen' van de Staten. In de nieuwe staten zitten maar drie leden die al meer dan tien jaar lid zijn. Het gaat om Avine Fokkens van de VVD en om Max Aardema en Harry Graansma van de PVV.