Drukbezochte 'skiednismoarnen' in Twijzelerheide: “Altyd prachtich”

© Mats Gies RTVNOF
Het was dinsdagochtend een drukte van belang in dorpshuis De Jister in Twijzelerheide. Meer dan zestig mensen kwamen naar de maandelijkse 'geschiedenisochtend' voor de 'oude garde' van Twijzelerheide en omstreken. Tijdens deze bijeenkomsten worden foto's en video's getoond en worden verhalen over vroeger verteld.
De aanleiding voor het organiseren van de ochtend is het aanpakken van het vereenzamen van de 'oude garde'. "Troch de corona is dat behoarlik grutter wurden", vertelt organisator Klaas Dijkstra. "Dêrom ha wy ien kear yn de fjouwer wiken in moarntiid hjir oer de skiednis fan Twizelerheide."
Ook deze dinsdag is het weer druk in De Jister met tientallen inwoners en oud-inwoners van Twijzelerheide en omstreken. Een van hen is de 84-jarige Roel Dijkstra. "It binne altyd gesellige moarnen. Der wurde dia's draaid fan eartiids en sa. Wy fine it hjir altyd prachtich."

Vaste prik

De bijeenkomsten zijn volledig gratis, inclusief koffie. Dat is mogelijk vanwege een subsidie die het dorpshuis heeft gekregen. Voor veel mensen zijn de 'geschiedenisochtenden' inmiddels vaste prik geworden. "It is in stikje beleving foar de minsken, dat se der dochs graach út wolle."