Thialf krijgt 2,44 miljoen extra van het Rijk om energieproblemen aan te pakken

© ANP
IJsstadion Thialf krijgt 2,44 miljoen euro van het Rijk voor de aanleg van een energiehub. Dat komt bovenop op de 1 miljoen die al was toegezegd door minister Conny Helder voor Sport.
Vanwege de hoog oplopende energierekening wil Thialf innoveren met 'battery packs', die de energie moeten opslaan van de zonnepanelen op het dak. Na onderhandelingen tussen de twee aandeelhouders Provincie Fryslân en gemeente Heerenveen met het Rijk is het toch gelukt het volledige bedrag binnen te halen.
"Ik ga hiertoe over omdat een investering in battery packs op korte en lange termijn de exploitatie van Thialf duurzaam verbetert. Hierdoor kan topsport in Thialf doorgang blijven vinden", zo schrijft minister Helder in een kamerbrief.

Uitzonderingspositie

Met de 'battery packs' kan de energierekening van Thialf teruggebracht worden naar beneden het oude niveau van 400.000 euro, dat is zo'n 1 tot 2 miljoen euro lager dan het bedrag dat het ijsstadion nu staat te wachten.
Gevolg is wel dat er een einde komt aan de uitzonderingspositie van Thialf als topsportlocatie zoals is genoemd in het coalitieakkoord. Helder zegt Thialf ook niet te kunnen opnemen in de steunmaatregel voor openbare zwembaden, daar is volgens haar geen ruimte voor.
Gedeputeerde Friso Douwstra schrijft op Twitter erg blij te zijn met de investering.