Olympisch zwemmer Maarten van der Weijden na maagbloeding: "Het herstel gaat voorspoedig"

Maarten van der Weijden, MVDW Foundation © MVDW Foundation
Over enkele maanden duikt Maarten van der Weijden opnieuw het water in. Hij gaat dan niet alleen de Elfstedentocht zwemmen, maar gaat deze ook lopen en fietsen. Dat terwijl de fanatieke triatleet nog steeds aan het herstellen is van een maagbloeding. Toch verloopt alles volgens schema.
De voormalig Olympisch kampioen was al druk aan het trainen, toen hij ineens een maagbloeding kreeg. "Het was heftig. Ik had zwarte ontlasting en viel regelmatig flauw. Mijn vrouw zei toen dat het genoeg was. Wij zijn toen naar het ziekenhuis gegaan. Dat was wel een hele nare periode."

Leukemie

Van der Weijden heeft 20 jaar geleden leukemie gehad. Daardoor speelde de gedachte dat hij misschien wel opnieuw kanker heeft door zijn hoofd. Ik heb wel gedacht dat de marathon weleens in gevaar zou kunnen komen. Het was de eerste keer dat ik in het ziekenhuis lag sinds mijn laatste behandeling voor leukemie. Dan denk je toch even dat het misschien wel weer hetzelfde is", zegt Van der Weijden.
Maarten van der Weijden over zijn herstel van een maagbloeding
"Het was wel snel duidelijk dat het een bloeding was. Maar dat kan ook veroorzaakt worden door kanker. Als dat het is, zou dat vreselijk zijn. Dan is het uiteraard ook klaar met de triatlon. Elk jaar komen er weer 100.000 Nederlanders bij die kanker hebben, dus we kennen allemaal wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. Dan voelt het fijn dat je daar iets mee kunt."

Draad oppakken

Hij kon de draad alweer snel oppakken na de maagbloeding. Intussen merkt hij nog nauwelijks iets van zijn fysieke tegenslag. "Ik heb een maand lang heel weinig kunnen trainen, maar ik heb het inmiddels weer kunnen oppakken. Het herstel gaat voorspoedig", zegt hij.
Maarten van der Weijden gaat tussen 18 en 24 juni de Elfstedentocht zwemmen, fietsen en wandelen. Omrop Fryslân gaat zijn tocht actief volgen. Ook kunnen vrijwilligers met hem meedoen. Aanmelden kan via de MVDWfoundation.
"Ik train drie uren per dag, dat heb ik de laatste jaren gedaan. Daarnaast moest ik me ook focussen op die omslag van zwemmen naar fietsen en lopen. Ik heb de afgelopen jaren heel veel gefietst en gelopen, om mijn benen te versterken. En ik stop nog meer tijd in mijn stichting en de organisatie van dit evenement."

Niet alleen zwemmen

Het wordt de eerste keer dat Van der Weijden de Elfstedentocht gaat doen in triatlonvorm. In 2019 werd hij de eerste persoon die de Elfstedentocht zwom. Sinds die tijd is hij de triatlon steeds meer aan het ontdekken.
Voor Van der Weijden valt het fietsen wel mee. De oud-zwemmer heeft veel ervaring met alle disciplines. "Ik heb de afgelopen jaren ook wel langere stukken gefietst. Ooit heb ik weleens in twee dagen duizend kilometer gefietst, dan is 200 kilometer niet heel ver."
Huldiging Maarten van der Weijden bij de Oldehove, na zijn Elfstedenzwemtocht © ANP
"Ik heb al eens van Nijmegen naar Rotterdam gewandeld. Dat is 160 kilometer, maar ik heb de 200 nog nooit aangetikt. Ik weet niet zeker of het allemaal gaat lukken. Ik ga mijn stinkende best doen en ga alles geven."

Van der Pal

Mocht Van der Weijden de triatlon succesvol afronden, is hij daarmee niet de eerste die de 'Tocht der tochten' op deze manier heeft gedaan. In 2022 ging ultrasporter Stefan van der Pal hem namelijk al voor. "Stefan heeft het fantastisch gedaan. Ik heb hem direct gefeliciteerd, en wij hopen dat we voor kankeronderzoek ook heel veel geld binnen kunnen halen."
Of dit de laatste tocht voor hem gaat worden, durft hij nog niet te zeggen. "Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn. Ik ben de afgelopen jaren zodanig bezig geweest om naar die triatlon op te bouwen. Ik ben nog helemaal niet bezig met wat daarna zal komen."
Hij kijkt vooral uit naar de aanstaande tocht. "Het mooie van de triatlon is dat ik hem eerst ga zwemmen. Dan mag ik dezelfde tocht daarna ook nog eens fietsen en wandelen", zegt hij glimlachend.