Kinderen met een beperking sporten minder vaak, inspiratieavond moet daar verandering in brengen

Rolstoeltennis © ANP
Kinderen van vier tot en met zeventien jaar met beperking sporten minder vaak dan kinderen zonder beperking. Daarom wordt er dinsdagavond een inspiratieavond voor ouders en verzorgers van kinderen met een beperking georganiseerd in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.
Uit cijfers van het CBS en RIVM uit 2021 blijkt dat slechts 33% van de kinderen met een beperking een keer per week sport, terwijl dat bij kinderen zonder beperking 70% is.
Jongeren met een beperking bewegen vaak niet voldoende en eten vaak niet gezond, volgens de organisatie van de inspiratieavond. Daarom staat het evenement dinsdag in het teken van aangepast sporten en het creëren van een gezonde levensstijl voor deze groep kinderen.

Extra aandacht

Stichting Moeders Ondersteunen Moeders, Sportstad Heerenveen en de gemeente organiseren de avond om ouders te informeren over aangepaste sport, bewegen en gezonde voeding. Opvoeders spelen volgens de organisatie een belangrijke rol in de levensstijl van kinderen.
"Er is veel informatie beschikbaar. Maar lang niet alle jongeren met een beperking of hun ouders weten die te vinden. Daarom wilden wij daar extra aandacht aan besteden", vertelt Sybrig Sytsma, wethouder van Heerenveen. Zij opent vanavond het evenement.
Tijdens het evenement zijn er standjes waar ouders en verzorgers terecht kunnen voor informatie. Ook kunnen bezoekers luisteren naar toespraken en kunnen zij ervaringen uitwisselen met professionals.

Gezonde leefstijl

Voor de meeste jonge kinderen is sporten de gewoonste zaak van de wereld. Maar voor kinderen met een beperking is dat niet zo vanzelfsprekend. "Kinderen zonder beperking weten waar ze heen kunnen voor bijvoorbeeld zwemles. Maar voor leeftijdsgenoten met een beperking ligt dat niet zo voor de hand", vertelt ze.
"Je weet vaak niet welke aanpassingen nodig zijn en hoe je die kunt krijgen." Daar hoopt Sytsma met de inspiratieavond verandering in te brengen.

Genoeg sporten

In de gemeente Heerenveen zijn volgens Sytsma in ieder geval genoeg sporten voor deze doelgroep. "Wij hebben ongeveer twintig sportteams. Van rolstoelhockey tot zwemmen: er is van alles. Alleen niet iedereen weet de weg nog te vinden."
Volgens Sytsma is de avond ook voor mensen zonder vragen: "Er zijn veel personen die in dezelfde situatie zitten. Door naar deze verhalen te luisteren en mensen te leren kennen, doe je misschien weer ideeën op."